Francuska kompanija Lactalis naredila je globalno povlačenje svojih mliječnih proizvoda za bebe zbog straha od kontaminacije salmonelom.

Opoziv se odnosi na stotine proizvoda mlijeka u prahu za bebe, koji se u svijetu prodaju pod brendovima Milumel, Picot i Celi, a obuhvaća zemlje u koje se izvozi, od Velike Britanije, do Kine, Pakistana i Sudana, piše Večernji list BiH. U Francuskoj se od početka ovog mjeseca razboljelo 26 djece, javlja BBC. Michel Nalet, glasnogovornik kompanije, kaže da se sumnja da je skoro 7000 tona mlijeka u prahu kontaminirano, ali da kompanija ne može sa sigurnošću reći koliko je ostalo na tržištu, potrošeno ili je u zalihama. Piše Večernji list BiH.

Provjere inspekcija

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine preko sustava za brzo uzbunjivanje za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) dosad nije obaviještena da su na tržište Bosne i Hercegovine isporučeni proizvodi (mliječne bebi formule i proizvodi za ishranu beba) koje Lactalis Nutrition Santé, Creon, Francuska, povlači s tržišta više zemalja zbog utvrđene prisutnosti bakterije Salmonella, potvrdio je za Večernji list mr. sci. Džemil Hajrić, direktor Agencije. S obzirom da je sporna hrana namijenjena najosjetljivijoj populaciji, iz Agencije za sigurnost hrane zatraženo je da se utvrdi je li došlo do eventualne distribucije spornih lotova proizvoda i na bh. tržište, iako se trenutačno ne raspolaže saznanjima da se na listi zemalja u koje je došlo do distribucije nalazi i Bosna i Hercegovina. Agencija je, također, od poduzeća Lactalis BH d.o.o. Gradačac, člana Lactalis grupe, zatražila informaciju o eventualnoj distribuciji spornih lotova proizvoda na bosanskohercegovačko tržište. Lactalis BH d.o.o. Gradačac je jučer Agenciju obavijestio kako “ne uvozi niti distribuira ove proizvode na tržište BiH”.

Roditelji zabrinuti

Gotovo svakodnevno se objavljuju informacije o neispravnoj hrani, a javnost je posebno šokirana kad je riječ o proizvodima za djecu. Tržište mliječnih proizvoda već je potresao slučaj iz 2008. kad su kineski proizvođači dodali industrijsku kemikaliju melamin u mlijeko u prahu za bebe, zbog čega je 6 beba umrlo, a 300.000 se razboljelo. Zbog najnovijeg slučaja roditelji u BiH su, u najmanju ruku, zabrinuti i pitaju se što je sljedeće čim će, pored odraslih, trovati i novorođenčad.

“Malo je reći da sam šokirana viješću da je mlijeko za dojenčad zaraženo Salmonellom. Pa valjda bi bar te proizvode trebali strogo kontrolirati. Imam bebu od tri mjeseca i zbog nedostatka svog mlijeka prisiljena sam je hraniti adaptiranim mlijekom i sad me uhvatila panika, a uopće nisam ni pomišljala da je ovakvo nešto moguće. Nakon što su objavljivane informacije o neispravnim kašicama, odlučila sam bebi kad dođe vrijeme davati samo prirodne, a što sad činiti s adaptiranim mlijekom”, pita se majka tromjesečne djevojčice.

Salmoneloza je bakterijska zaraza koja uzrokuje simptome poput proljeva, povraćanja i grčeva u trbuhu. Uzrokuju je bakterije koje žive u trbuhu goveda i druge stoke, a posebno je opasna za djecu i stare zbog dehidracije koju može uzrokovati.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok