Dostavom iranskog oružja Bošnjacima tijekom rata u BiH administracija Billa Clintona uvukla je Irance u BiH, proizlazi iz brojnih dokumenata objavljenih u petak, prenose Nezavisne novine.

Clintonova administracija stalno je 'vodila rat' s Kongresom koji je inzistirao na ukidanju embarga na oružje Bošnjacima kako bi se postigla vojna ravnoteža na terenu. Clinton je odbijao tu mogućnost iz straha da bi se Europljani povukli iz UN-ovih snaga u BiH, što bi, kako se strahovalo, dovelo do slanja američkih vojnika u BiH. Stoga je odlučio pomiriti Bošnjake i Hrvate i preko Hrvatske poslati tajne pošiljke oružja, velikim dijelom iz Irana, pišu Nezavisne novine. To je međutim, kako se vidi iz brojnih dokumenata, pospješilo širenje iranskog utjecaja na BiH, zbog čega je Clinton bio pod udarom i opozicije u Kongresu i američkih medija. Nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma Clinton je 'pritisnuo' Izetbegovića da se odrekne iranskog utjecaja, što se, kako su i sami u dokumentima priznali, nikad nije potpuno ostvarilo.

Primjera radi, u dokumentu 2006-1008-F, objavljenom u petak, navedeni su brojni medijski članci koji su kritizirali uvlačenje Iranaca na Balkan. Recimo, u članku od 17. svibnja 1996. Investor Business Daily izvještava da je Clintonova odluka o dozvoljavanju iranskih isporuka oružja usprkos međunarodnom embargu 'užasna politika', a u dokumentu je naveden i kliping iz članka 'Three Star Edition' o 'iransko-bosanskom fijasku'.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok