Ako se zima poznaje po siječnju, onda “nema zime”! Naime, srednja mjesečna temperatura siječnja u Bosni i Hercegovini očekuje se osjetno iznad prosjeka.

Iduće zimsko razdoblje predviđa se toplijim u odnosu na prosječne vrijednosti temperatura za zimsko razdoblje 1981./2010, piše Večernji list BiH.

Prognoza do kraja tjedna

Sezonska količina oborina očekuje se nešto iznad višegodišnjeg prosjeka u Hercegovini, a u ostatku Bosne i Hercegovine u granicama višegodišnjeg prosjeka, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod. Iako se u idućem razdoblju predviđaju oborine iznad višegodišnjeg prosjeka u Hercegovini i u granicama višegodišnjeg prosjeka u Bosni, ipak su moguća kraća razdoblja s lokalno većom količinom oborina, ali i dulja sušna razdoblja. Na vrstu oborina, posebno u zimskom razdoblju, utječe i temperatura zraka, kako u nižim tako i u višim slojevima atmosfere. S tim u vezi nemoguće je precizirati kada nas očekuje koja vrsta oborina.

U skladu s dugoročnom prognozom bit će i u idućim danima, kad će se smjenjivati kiša i snijeg. Danas će u jutarnjim satima više naoblake biti na istoku Bosne, gdje mjestimično može padati i slab snijeg. U većem dijelu zemlje malo do umjereno oblačno. Od sredine dana se očekuje novo naoblačenje, a u večernjim satima nove oborine. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Jutarnja temperatura većinom između -3 i 3, na jugu zemlje od 2 do 5, a najviša dnevna temperatura između 4 i 10 stupnjeva. Sutra oblačno vrijeme s kišom, na planinama snijeg. Ponegdje i u nižim predjelima kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg. Prestanak oborina poslije podne i krajem dana. Vjetar slab južnog smjera. Jutarnja temperatura između -1 i 5, a najviša dnevna temperatura između 4 i 10, na jugu do 12. U petak u Bosni pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska naoblaka. Tijekom dana postupno smanjenje naoblake. U Hercegovini umjereno oblačno. Krajem dana s kišom. Jutarnja temperatura između -1 i 5, a najviša dnevna između 4 i 10, na jugu do 13 stupnjeva.

Godina iza nas

Godina iza nas je BiH donijela probleme na skoro svim poljima, pa tako i meteorologije i klimatologije. Evidentno je da iz godine u godinu imamo sve turbulentnije, brže i dinamičnije procese vremena koji se očituju u sve češćim ekstremima, a takav trend će se nastaviti i intenzivirati. Godina 2017. drži status jedne od najtoplijih godina koju je BiH ikada ispratila, a za Sarajevo je ovo jedna od deset najtoplijih ikada zabilježenih. Zbog ekstremnih vremenskih prilika, život u BiH je izgubilo najmanje 9 ljudi (7 u siječnju, i po 1 u kolovozu i prosincu).

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok