Foto: Vitez.info

S dužnim pijetetom Vitežani su se u utorak 9. svibnja na prigodan način sjetili svojih 27 vojnika i civila koje su pripadnici Armije BiH ubili na taj dan prije 24 godine u viteškom prigradskom naselju Buhine Kuće.

Svetu misu zadušnicu predvodio je viteški župnik, fra Velimir Bavrka u mjesnom groblju Topala, gdje je i pokopan najveći broj žrtava u Buhinim Kućama, piše Vitez.info.

U obraćanju okupljenim vjernicima viteški župnika je, uz ostalo, kazao kako „…sada živimo teža vremena nego u vrijeme Domovinskoga rata…“

„Dragi moji župljani, Hrvati, ne predajte se, ne pokleknite duhom. Nađimo svi skupa snage u Križu, u vjeri u Boga, ostanimo i opstanimo. Molimo se za duše naših poginulih i ubijenih, molimo se i za one koji taj zločin počiniše. Ne smijemo „vidjeti“ samo svoje žrtve nego i one koje smo mi počinili“, poručio je fra Velimir Bavrka.

Svetoj misi zadušnici prethodilo je polaganje cvijeća i paljenje svijeća uz veliki spomen-križ postavljen na ulazu u groblje. To su učinili rodbina, prijatelji, suborci poginulih i ubijenih, te predstavnici općinskih, županijskih i federalnih struktura vlasti, predstavnici općinskih i županijskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, na čelu s predsjednicom županijske Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja, Ljubicom Garić i predsjednikom Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a, Jozom Stojakom – Mungosom.

Cvijećem i upaljenim svijećama žrtvama ovog strašnog zločina poklonili su se i brigadiri HVO-a, Dragan Vinac i Duško Grubešić, general Ilija Nakić, predstavnici oba HDZ-a, federalni parlamentarni zastupnici, Slavica Josipović i Boris Marjanović…

Tog 9. siječnja prije 24 godina, pod okriljem maglovitog praskozorja, pripadnici elitnih postrojbi Armije BiH, probili su crte obrane I bojne „Viteške“ brigade HVO-a, upali u naselje i među vojnicima i civilima, među kojima je bilo i djece, žena i staraca, napravili pravi pokolj.

Opljačkano je i zapaljeno na desetke obiteljskih kuća i gospodarskih objekata, a među 27 žrtava bila su i devetorica pripadnika PPN „Munje“ iz Travnika, koji su uhićeni na spavanju, svirepo mućeni i ubijeni. Za sve ovo još nitko nije odgovarao iako su snimci strašnog zločina – kuće u plamenu, tijela ubijenih civila koja leže po dvorištima obiteljskih domova, masakrirana tijela devetorice zarobljenih pripadnika „Munja” – obišli cijeli svijet.

Prema ocjenama vojnih analitičara i vojnih stručnjaka, taj dan bio je jedan od najteži u devetomjesečnoj obrani potpuno opkoljene i potpuno blokirane Lašvanske doline od višestruko brojnijih i naoružanijih neprijatelja.

Upadom u naselje Buhine Kuće presječena je cestovna komunikacija Vitez – Busovača, a krajnji cilj napadača bio je spojiti se sa svojim postrojbama u obližnjoj Vranjskoj i tako vojno presjeći Lašvansku dolinu na dva dijela, što bi, ustvari, bio početak kraja obrane ovoga područja u kojemu je u vrlo teškim, katastrofalnim uvjetima živjelo više od 60 tisuća Hrvata.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok