Voda je jedan od proizvoda koje BiH uvozi u ogromnim količinama iako postoje veliki prirodni resursi da bi je i sama mogla proizvoditi znatno više, pa i izvoziti, piše Večernji list BiH.

BiH je vodom najbogatija u regiji i spada među vodeće države u svijetu po količinama i čistoći vode, ali se taj resurs slabo koristi.

Naime, građani BiH daleko češće kupuju uvezenu flaširanu vodu nego domaću te je u 11 mjeseci prošle godine uvezla 152,5 milijuna litara vode u vrijednosti od 133,07 milijuna KM, što je više za 21 milijun KM u odnosu na isto razdoblje 2016. godine. Godinu ranije u prvih 11 mjeseci BiH je uvezla oko 143 milijuna litara vode. S druge strane, prema podacima UNO BiH, u 11 mjeseci prošle godine izvoz vode domaćih proizvođača izvan granica BiH iznosio je 45,8 milijuna KM, što je tri puta manje od uvoza.

Nafta 21. stoljeća

BiH je prva u regiji, a sedma u Europi kada govorimo o izvorima pitke vode. Unatoč tome, godinama unatrag uvozimo enormne količine ovog prirodnog resursa. Voda, ili kako je često nazivaju “nafta 21. stoljeća”, jedan je od najznačajnijih resursa u svijetu. S 9,460 kubičnih metara pitke vode po stanovniku, BiH je vodeća u regiji. Ipak, već godinama pitke vode uvozimo znatno više nego što je uvozimo. Da paradoks bude veći, najviše uvozimo upravo iz susjednih zemalja, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Stručnjaci navode da je kvaliteta naše flaširane vode daleko ispred uvozne. Prema nekim procjenama, u zemlji ima više od 200 izvora mineralne vode, dok je iskorišteno nešto više od jedan posto. Prirodnih izvora s pitkom i čistom vodom ima diljem BiH. Jedna od rijetkih oblasti u kojima smo bogatiji od Njemačke, Francuske, Kine, Japana, pa čak i SAD-a, prirodni su vodni resursi. Ono po čemu smo još daleko ispred navedenih zemalja jest i zagađivanje prirodne sredine, što se odražava i na izvore vode. “Na stotinjak metara od izvorišta gdje je voda pitka mi imamo već prve priključke kanalizacija. Dok dođe u urbano područje, mi to zagadimo kanalizacijskim vodama i drugim vrstama otpadnih voda koje nemilice ispuštamo u rijeke. Imamo i jako mali broj prečistača otpadnih voda”, upozoravaju ekolozi.

Resurs koji treba čuvati

Ekonomist Predrag Duduković kaže za Nezavisne novine da je prvi razlog uvoza tolike količine vode što je uopće vrlo teško osnovati tvrtku koja će se baviti proizvodnjom vode. “Nužno je potrebno, prije svega, naći izvorište pa dobiti koncesiju na to izvorište. To su velike procedure i jako visoka investicija”, rekao je Duduković. On je istaknuo da postoji i problem da se više vjeruje uvoznoj vodi, nego domaćoj. Jelena Ivanić, asistentica na programu “Energija i klimatske promjene” u Centru za životnu sredinu, kaže da BiH još ima rijeke koje su čiste i pitke. “Smatramo da je to značajan prirodni resurs koji bi trebalo čuvati i koristiti za piće i druge životne potrebe. Određena istraživanja su pokazala da je voda iz slavine daleko kvalitetnija od flaširane vode, a da nas proizvođači reklamama pokušavaju uvjeriti u suprotno”, rekla je Ivanić. To što voda u BiH izvire na svakom koraku nije razlog za opuštanje, upozoravaju stručnjaci. Smatraju da se samo inovacijama može iskoristiti sav potencijal voda u BiH. A dok BiH ne bude u vrhu zemalja po izvozu vode, trebalo bi čuvati njezine izvore jer ako se nastavi ovaj tempo zagađenja, uvozna flaširana voda neće biti pomodarstvo, nego potreba.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok