Na pročelju Križa ispisano je masnom bojom slovo 'U', a niz križ tri jedinice „111“, dok je na bočnim stranama Križa ispisano 'UZP' te na pročelju kamenog oltara istom masnom bojom: 'Krivi ste'.

Predmet je poslan Tužiteljstvu HNŽ-a, a ostaje za vidjeti hoće li ovaj slučaj, kao i brojni drugi u Stocu ostati misterija.

Pokušali smo kontaktirati i stolačkog načelnika, no na pozive nije odgovarao, prenosi direktno.hr

Stolac je gradić koji je još od ratnih devedesetih duboko podijeljen. Nakon presude šestorici Hrvata u Haagu, ovakvi činovi postali su gotovo pa svakodnevni u hrvatskim mjestima u BiH.

Nasiljem do prividnog rješenja

U listopadu 2016., u vrijeme održavanja lokalnih izbora, tamošnji kandidat svih bošnjačkih stranaka, Salmir Kaplan, skupa s nekolicinom svojih pristaša uspio je bojkotirati izbore u Stocu i pokušati osporiti očekivanu pobjedu hrvatskog kandidata.

Ipak, na ponovljenim izborima, hrvatski kandidat odnio je pobjedu, a nasilnik Kaplan slobodno se šeće i neće nikada ni odgovarati.

Nije samo Stolac u igri

Da nije samo Stolac „slučaj“ u ovoj priči svjedoče nam i prizori na brdu Orlovac, iznad Ilića, pored Mostara.

Naime, u vrijeme Domovinskog rata brdo je bila važna strateška pozicija s koje su JNA i rezervisti granatirali Cim i Iliće te zapadni dio grada Mostara. Akcijom Lipanjske zore 11.lipnja 1992. „Peta Ilićka bojna“ i „Poskok bojna“ oslobađaju brdo Orlovac i postavljaju na njega hrvatski stijeg.

U znak sjećanja preživjeli suborci i mještani Ilića 1997. podižu križ i spomenik . Prije dvije godine križ je obnovljen i postavljen je veliki jarbol i hrvatski stijeg na samu obljetnicu.

U petak su nepoznati počinitelji vidno oštetili i potkopali križ , a sam jarbol pokušali srušiti razbijanjem betona i vađenjem kamena, pritom su prekinuli sajlu i skinuli zastavu hrvatskog naroda u BiH te istu otuđili.

Počinitelji nepoznati

Tko to radi i kome smeta zastava hrvatskog naroda i križ iznad Ilića možemo samo nagađati. Činjenica je da Orlovac okružuju dva većinski bošnjačka sela – Brkanovo brdo i Kozica.

Mještani ogorčeni

Mještani Ilića su ogorčeni, no nisu htjeli davati nikakve izjave našem fotoreporteru. Mladež lokalnog HDZ-a neslužbeno potvrđuje da zna o kome se radi. Kažu, to su vam oni što pričaju o multietničkoj suradnji i hvale Predraga Lucića, ali im smeta zastava hrvatskog naroda u BiH.

Tenzije nakon presude

Nakon presude u Haagu kojom je hrvatska šestorka iz BiH osuđena u drugostupanjskoj presudi tenzije u BiH se ne smanjuju. Iako je prividno riječ samo o političkoj razini i interesima, primeri kao ovaj mostarski i stolački nam pokazuju da to nije tako.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok