Glavni grad BiH Sarajevo posljednjih je godina uvijek pri vrhu liste gradova s najzagađenijim zrakom u Europi.

Međutim, zrak nije jedini problem, piše Večernji list BiH. Prema istraživanju koje je provela Europska agencija za okoliš (EEA) o kvaliteti mora, rijeka i jezera u Europi, glavni grad BiH ima najzagađenije rijeke u Europi.

Nedostaju kolektori

Europska agencija za okoliš provela je istraživanje kojim je pokušala odrediti koje su lokacije u Europi najbolje za kupanje, uključujući i morsku te slatku vodu. Prema rezultatima istraživanja, kvaliteta vode u BiH je izvrsna. Međutim, poražavajući podatak je kako rijeke u glavnom gradu BiH ne zadovoljavaju ni zdravstvene ni ekološke kriterije. Ispitivanja su se vršila na vodotocima Željeznice (Ilidža), Bosne (Rimski most), Miljacke (Bentbaša).

Utvrđeno je kako su vodotoci zagađeni zbog toga što ni najuže središte grada nema kompletno odvođenje otpadnih voda u kolektor, a zagađenje potječe i od kanalizacije, od zagađenja nastalog odlaganjem otpada uz vodotoke te zbog nepostojanja kanalizacijske mreže u seoskim i prigradskim naseljima. Plastične boce i plovak ribarskoga štapa na rijeci Bosni često idu zajedno. U koritu rijeke nađe se i glomazni otpad, kao i vrećice na raslinju sa strane, pa lokalni ribari kažu kako se može upecati sve i svašta. Do prije pet godina u selu Nemila uz rijeku Bosnu, primjerice, odlaganje otpada nije bilo uopće riješeno i smeće je često završavalo u prirodi.

Malo-pomalo, stanovnici su počeli potpisivati ugovore s lokalnim komunalnim poduzećem, pa sada na nešto više od 1000 kućanstava ima 300 kanti za smeće. I ZZJZ SŽ-a izvršio je ispitivanje kvalitete vode u vodotocima na području SŽ-a. Osnovni cilj bio je ispitivanje kvalitete i zagađenosti vode u rijekama županije, ali i da se stvori uvid u mogućnost korištenja tih voda za kupanje i rekreaciju građana.

Prošlogodišnje istraživanje

Ispitivanja su obavljena u lipnju prošle godine, nakon čega je izdano upozorenje građanima da te rijeke ne koriste za kupanje jer su vodotoci zagađeni. Analizom rezultata mikrobioloških pokazatelja uzetih uzoraka vode iz rijeka SŽ-a utvrđena su svježa i starija fekalna zagađenja kod ispitivanih rijeka.

Uglavnom se pokazuje veliki broj koliformnih bakterija identificiranih kao Escherichia coli, Enterococcus spp. Analizom rezultata fizičko-kemijskih pokazatelja utvrdili su kako je prisutna zamućenost. - Na osnovi izvršenih ispitivanja, stručna je konstatacija kako su rijeke na području SŽ-a zagađene i predstavljaju higijensko-epidemiološku opasnost za zdravlje kupača - upozorili su iz Zavoda. Bolesti kojima su izložene osobe koje koriste rijeke u rekreativne svrhe potječu od patogenih mikroorganizama koji tu dolaze iz otpadnih voda i kanalizacije. Najčešći uzročnici oboljenja su izolirane koliformne bakterije Escherichia coli i Streptococcus faecalis iako uzrok mogu biti i druge patogene bakterije, virusi, paraziti...

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok