Vijeće ministara izradilo je i uputilo u parlamentarnu proceduru Prijedlog izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, koji će se naći na Zastupničkom domu Parlamenta BiH, a koji predviđa pomicanje gornje starosne granice za zadržavanje vojnika u aktivnoj vojnoj službi, ali i starosne granice za prijavu na natječaj za podčasnike i časnike.

Naime, članom 2. prijedlog je da maksimalna duljina trajanja službe vojnika s 35, odnosno 38 godina života bude podignuta do navršenih 40 godina života. Ovom izmjenom se eventualno omogućuje dulje zadržavanje u službi profesionalnih vojnika, kojih po formaciji u Oružanim snagama BiH ima 4773. To u uvjetima OS BiH predstavlja i praktično rješenje za upravljanje personalom, a dodavanjem navedenog stava omogućuje se dulje zadržavanje u službi iskusnih vojnika koji su kroz svoju karijeru stekli bogato iskustvo. Piše Dnevni list.

Iz Vijeća ministara ističu kako omogućavanje službe vojnicima do 40 godina života nije novina kada je riječ o zemlja u okruženju te navode primjer Srbije u kojoj je gornja starosna granica 40 godina, dok je u Crnoj Gori ta granica do 45 godina života. Istodobno u Hrvatskoj je definirana duljina trajanja službe do maksimalnih 15 godina, pa tako primjerice osoba koje se primi u službu u 27. godini života znači da vojnik u Hrvatskoj ne može biti stariji od 42 godine.

Apliciranje za dočasnike i časnike

Kada je pak riječ o promicanju vojnika članom 1. zakonskih izmjena omogućilo bi se pomicanje starosne granice za prijem u vojnu službu dočasnika i časnika na način da se ona u izuzetnim slučajevima s 27 godina pomjera do 35 godina starosti u vrijeme prijema za vojnike i dočasnike koji su već primljeni u Oružane snage, a apliciraju za prijem u kategoriju časnika ili dočasnika. Opisana izmjena je implicirana potrebama službe da pripadnici koji pokazuju izuzetne rezultate i posjeduju sve ostale zakonske uvjete imaju mogućnost apliciranja prijema u drugoj kategoriji.

Produljenje ugovora

Isto tako, predlaže se i pomicanje  starosne granice kada je riječ o trajanju službe u rezervnom sastavu i to na isti način s 35 na 40 godina. S druge pak strane predložena je promjena koja određuje i novo razdoblje za produženje ugovora vojnicima nakon 15 godina službe, što je u skladu s predloženim rješenjem o podizanju starosne granice vojnika u profesionalnoj vojnoj službi do 40 godina života. Tako se ovom izmjenom osigurava produljenje ugovora vojnicima do 20 godina službe odnosno do navršenih 40 godina.

Kada je pak riječ o uvjetima produženja ugovora novim se izmjenama jasno propisuju procedure, i to na način da se pored dokumenata iz dosijea razmatra i dokaz o psiho-fizičkoj spremnosti u skladu s propisom kojeg donosi ministara. Drugim riječima, ispunjavanje psiho-fizičkih standarda biti će prakticirano bez izuzetaka za sve pripadnike Oružanih snaga.

Koliko će koštati?

U kontekstu financijskih sredstava koja bi bila potrebna za provedbu navedenih promjena, navodi se kako bi, prema trenutnom brojnom stanju, u službi do 2022. godine trebalo zadržati 1640 profesionalnih vojnika kojima bi prestala služba po trenutno važeće, zakonskom rješenju. Iznos potreban za bruto plaće zadržanih vojnika je 12.799.350,34 marke, no taj se iznos treba umanjiti za 5 posto po osnovu pretpostavke kako 5 posto vojnika neće produžiti ugovor po raznim osnovama (testovi tjelesne spremnosti i ostalo) dok će jedan dio vojnika profesionalnu vojnu službu napustiti na osnovu osobnog zahtjeva čime se dolazi do podatka kako će za bruto plaće biti potrebno izdvojiti 12.159.382,83 marke. Istodobnom, kroz ove bi se izmjene izbjegli troškovi prijema novih vojnika koji bi u razdoblju do 2022. godine iznosili 5.437.000 maraka.

Razlozi

Kada je riječ o razlozima za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH oni se nalazi u potrebi, shodno zaključku Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost, za normativnim uređenjem zakonskog rješenja koje uređuje pitanje duljine trajanja službe vojnika u profesionalnoj vojnoj službi. Također, zbog potreba službe da se omogući apliciranje na konkurse za prijem predloženo je pomicanje granice starosti za pripadnike koji su već unutar sustava da se prijavljuju za prijem u kategoriji dočasnika i časnika. Nadalje, razlozi su iz potrebe da se definiranjem uvjeta za produženje ugovora u pogledu ispunjavanja psiho-fizičkih standarda implicira kontinuirana svjesnost svakog od pripadnika OSBiH na spremnost, a time i za izvršavanje zadataka OS BiH u cjelini.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok