Promjena, odnosno uvećanje koeficijenata obuhvatilo bi platne razrede od 1 do 8 što uključuje vojnike i dočasnike čime bi došlo do rasta plaća za ove kategorije djelatnih vojnih osoba u rasponu od 48 do 76 maraka.

Ukoliko Parlament BiH usvoji izmjene zakonske izmjene o plaćama u institucijama BiH doći će do rasta neto plaća za vojnike i dočasnike u Oružanim snagama BiH u rasponu od 48 do 76 maraka, a što je vijest koja bi mogla popraviti materijalni status te ispraviti nerazmjer koji trenutno vlada kada je riječ o vojnicima i dočasnicima s jedne, te ostalim zaposlenicima u institucijama BiH s druge strane. Piše Dnevni list.

Naime, na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH ovog će se tjedna naći Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine koje je predložila zastupnica u Klubu HDZ BiH-HNS Borjana Krišto, a koji tretira status djelatnih vojnih osoba u Oružanim snagama BiH u kategoriji vojnika i dočasnika koji imaju najniži koeficijent za obračun plaće i koji u ukupnoj vojnoj strukturu djelatnih vojnih osoba u Oružanim snagama čine 80 posto ljudstva. U prijedlogu u koji smo imali uvid navodi se kako bi se izmjenama Zakona poboljšao materijalni status vojnika i dočasnika te zaustavili negativni trendovi napuštanja Oružanih snaga od strane navedenih kategorija.

Predloženi koeficijenti

Prema Prijedlogu povećavaju se koeficijenti za osam platnih razreda, pa bi tako vojnik imao koeficijent 1,20, vojnik I. klase  1,25, kaplar 1,30, vodnik 1,35, stariji vodnik 1,40, stariji vodnik I. klase 1,46, zastavnik 1,49 te zastavnik I. klase 1,60.

Preneseno na financijski plan to bi značilo kako bi primjerice vojnik umjesto neto plaće od 665 maraka po novom zakonskom rješenju dobivao 713 maraka, a vojnik I. klase bi umjesto 694 dobivao 755 maraka. Nadalje, kaplar bi umjesto 718 maraka neto plaće imao 785 maraka, vodnik umjesto 778, imao bi 854, a stariji vodnik umjesto 816 dobivao bi 885 maraka neto plaće.

Istodobno, stariji vodnik I. klase umjesto dosadašnjih 854 imao bi 923 marke, zastavnik umjesto 866 dobivao bi 942 marke, dok bi zastavnik I. klase umjesto 961 marke dobivao neto plaću u iznosu od 1012 maraka. Inače, navedeno uvećavanje koeficijenata bi obuhvatilo 7.126 djelatnih vojnih osoba u kategoriji vojnika i dočasnika.

Analiza rješenja

Analizom odnosna djelatnik vojnih osoba prema ostalim kategorijama koje su obuhvaćene Zakona o plaćama i naknadama vidljiv je, ističe se u Prijedlogu, znatan nerazmjer u visini koeficijenata za obračun plaće ostalih zaposlenih u institucijama BiH u odnosu na djelatne vojne osobe.

Prema trenutnom zakonskom rješenju raspon koeficijenata kreće se od 1,12 u slučaju vojnika do 2,96 za najviši časnički čin-brigadira. Kada je pak riječ o državnim službenicima, pojašnjava se u Prijedlogu, mjesto stručnog suradnika (što je u rangu potporučnika koji ima koeficijent 1,90) ima koeficijent od 2,10 do 2,37. Istodobno, dodaje se, mjesto voditelja odjela ima koeficijent u rasponu od 3,25 do 4,25, a navedena pozicija je u rangu brigadira koji pak ima koeficijent 2,96.

S druge pak strane, navodi se u Prijedlogu, za policijske službenika prema posljednjim izmjenama Zakona o plaćama i naknadama raspon se kreće od 1,29 za čin policajca do 3,55 za čin glavnog inspektora.

“Uzimajući u obzir da su navedene osobe u policiji ili državnoj službi u istom rangu s vojnicima, dočasnicima i časnicima te da obavljaju iste ili slične poslove, u postojećem Zakonu očit je disparitet u koeficijentima vojnika u odnosu na policajce i državne službenike, a na štetu djelatnih vojnih osoba”, ističe se u Prijedlogu.

Dalje, upozorava se kako ovakvo stanje s materijalnim statusom djelanih vojnih osobe, među kojima su kategorije vojnika i dočasnika najugroženije, dovelo je do toga da veliki broj vojnika napušta Oružane snage BiH, a na što je ukazalo i Zajedničko povjerenstvo za obranu i sigurnost BiH, kao i parlamentarni vojni povjerenik u informacijama nakon posjeta lokacijama i postrojbama Oružanih snaga.

Stoga se u Prijedlogu navodi kako smatraju potrebnim razmatrati pitanje poboljšanja materijalnog statusa vojnika i dočasnika u kontekstu ukupnog stanja plaća u BiH prema kojem su plaće navedenih kategorija ispod prosjeka zaposlenik u institucijama te općeg prosjeka u BiH što djeluje destimulirajuće kako na trenutno zaposlene, tako i na kandidate za prijem u vojsku.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok