U osvrtu na poruku Dragana Čovića, predsjedatelja Predsjedništva BiH,  predsjednik HDZ-a BiH i predsjednika HNS-a BiH, sa skupa u Neumu da su “Hrvati nedjeljivi i da ih nitko neće dijeliti“, predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović je za Vijesti.ba istaknuo da također smatra da bi hrvatski narod morao biti nedjeljiv, ali i ocjenjuje da je on, u ovom trenutku, jako podijeljen u više segmenata.

“Podijeljen je na podobne i nepodobne, one koji ovdje nemaju pravo raditi i živjeti, te sebi i svojoj obitelji osigurati egzistenciju, već su, zbog neodgovorne i nepotističke politike, prisiljeni seliti se sa svojih višestoljetnih ognjišta. Također, u velikoj mjeri podijeljen je i u zastupanju i predstavljanju, gdje je u velikom postotku jedan dio područja gdje Hrvati žive u velikoj prednosti u odnosu na drugi dio područja. Smatram da bi moralo biti suprotno. Mi koji živimo u području gdje su Hrvati u većini moramo imati puno veću empatiju prema onim područjima gdje su oni u manjini“, obrazlaže Cvitanović.

Govoreći o očekivanjima od navedenog skupa u Neumu, lider HDZ-a 1990. je, uz opasku da mu zbog drugih obveza nije mogao prisustvovati, istaknuo da podzravlja svaki susret dva ili tri Hrvata ili nekog drugog na kojem bi se razgovaralo o rješenju trenutne situacije.

“Nažalost, ne vjerujem da će ovaj skup donijeti išta novo i išta dobro za Hrvate u BiH. Smatram da je to zbijanje stranačkih redova i da je to u okviru organizacije HDZ-a BiH. Ništa drugo“, stav je sugovornika Vijesti.ba.

Cvitanović je, komentirajući potporu predsjednika RS-a i lidera SNSD-a Milorada Dodika formiranju trećeg entiteta u BiH, ustvrdio da se radi o običnom licemerju i podvali hrvatskom narodu.

“Dodik nije zaštitnik niti je išta učinio da se dokaže kao prijatelj hrvatskog naroda. Da je istina ono što govori, ne bi 0,6 posto Hrvata bilo uposleno u javnoj administraciji u RS-u, ne bi svega 18 posto kuća iz kojih su Hrvati protjerani bilo obnovljeno u protekle 22 godine. Kad govorimo o trećem entitetu, treći entitet gdje će biti i bosanska Posavina, koja je hrvatska stoljetna domovina, tema je o kojoj trebamo razgovarati. Da će Dodik ciljano unositi nemir i u ovako složenoj situaciji u FBiH, što se tiče mene i HDZ-a 1990, to mu sigurno neće proći“, kategoričan je lider HDZ-a 1990. koji poručuje da se niti jedan odgovorni hrvatski političar u BiH ne može odreći hrvatskih stoljetnih ognjišta.

“Što je Dodikov cilj kada šalje takve poruke? Mislim da tu nema cilja, već da su to obične floskule, dodvoravanje jednoj politici u predstavljanju Hrvata koja je trenutno na vlasti i koja mu aplaudira. To je klasično licemerje, koje u potpunosti ne podržavam niti ga mogu podržavati“, dodao je.

U dijelu razgovora o predstojećim općim izborima, Cvitanović je pojasnio da su dva aspekta s kojih u ovoj stranci gledaju na političku situaciju glede izbora: jedan je FBiH, a drugi RS.

“Po svaku cijenu i bez obzira s kim, želim da napokon Hrvati u Vijeću naroda RS-a imaju minimalno pet legitimnih predstavnika od ukupno osam, koji će izabrati legitimnog dopredsjednika Vijeća naroda, a ne onoga koji će provoditi politiku Dodika da protjeraju i ovih 8.000 Hrvata koji su ostali u RS-u. Što se tiče FBiH, siguran sam da će HDZ 1990 napraviti izvrstan rezultat i da će biti u mogućnosti formirati vlasti s partnerima jer vjerujem da je hrvatski narod umoran od silnih obećanja, od kojih nijedno nije ispunjeno. Sa svojim partnerima, ponudit ćemo Hrvatima u BiH mogućnost izbora - ili žele nastavak ove politike koja ih sada predstavlja ili žele apsolutni zaokret i promjenu. HDZ 1990 će biti lider tih promjena“, zaključio je.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok