U pravom verbalnom ratu, koji traje već mjesecima između Saveza samostalnih sindikata BiH i Vlade Federacije BiH, čelnici sindikata prijete prosvjedima i traže donošenje zakona koji će odrediti iznos najniže satnice rada, piše Večernji list BiH.

Zbog, kako ističu, kršenja radničkih prava i nepostojanja zakonske odredbe koja bi definirala najnižu satnicu nečijeg rada, Savez samostalnih sindikata BiH zatražio je i pomoć od Međunarodne organizacije rada i ostalih međunarodnih institucija, od kojih, kako ističu u dopisu, traži žurnu reakciju zbog očiglednog kršenja konvencija MOR 87., 98. i 154., a koje se tiču slobode udruživanja, kolektivnog pregovaranja i najniže plaće.

- Umjesto što mjesecima izbjegava održavanje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH na kojoj bi se razmatrala inicijativa za povećanje najniže satnice, prijedlozi zakona, kao što je, primjerice, Zakon o zaštiti na radu ili izmjene postojećeg Zakona o stečaju, Vlada Federacije BiH tjednima se bavi isključivo i jedino izborima unutar sindikata. Na taj način, osim što ne rade ono za što ih radnici i građani plaćaju, premijer i njegovi suradnici sav svoj nerad i negativne rezultate pokušavaju ispostaviti kao račun SSS BiH - stoji u pismu sindikata. Sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća, neovisnog tijela koje na prostoru Federacije BiH čine čelnici Vlade FBiH, čelnici reprezentativnih udruga poslodavaca registriranih u Federaciji BiH i čelnici sindikata, ne održavaju se već nekoliko mjeseci. Kad se iz statuta pročita kako je Ekonomsko-socijalno vijeće, kao najviše tripartitno tijelo na teritoriju FBiH, osnovano radi vođenja zajedničke djelatnosti socijalnih partnera u oblasti ekonomske, socijalne i razvojne politike, afirmacije i zaštite ekonomskih te socijalnih prava, odnosno interesa zaposlenika i poslodavaca, razvijanja sustava kolektivnog pregovaranja i zaključivanja te primjene kolektivnih ugovora, onda se razumije razlog za zabrinutost.

I Udruga poslodavaca FBiH prosvjedovala je više puta zbog neodržavanja sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća kako bi se postigao dogovor između radnika na jednoj strani te poslodavca i Vlade FBiH na drugoj strani.

Pregovarački tim Udruge poslodavaca FBiH pokrenuo je inicijativu za izmjene i dopune općeg kolektivnog ugovora, ali, kako ističu, pregovori sa Savezom samostalnih sindikata BiH vođeni su tri mjeseca, no dogovor između pregovaračkih timova nije postignut.

Također napominju kako je Vlada FBiH, prema izmjenama i dopunama Zakona o radu čije se stupanje na snagu očekuje ubrzo, oduzela pravo socijalnim partnerima određivati minimalnu plaću, kao i potpisati opći kolektivni ugovor. Iz Vlade FBiH stigla je inicijativa za unapređenje rada Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH prema kojoj se, između ostalog, predlažu održavanje redovitih i izvanrednih sjednica koje bi, prema prijedlogu, umjesto dosadašnjeg mjesečnog održavanja, trebalo održavati tromjesečno s mogućnošću održavanja izvanrednih sjednica da se na njima umjesto zaključaka usvajaju preporuke da se umjesto izbora predsjednika uvede predsjedatelj Ekonomsko-socijalnog vijeća koji će biti iz reda socijalnih partnera i koji će se rotirati svakih šest mjeseci. No, od dogovora još nema 
ništa.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok