Pravilnik o postupku i načinu registracije oldtimera je pripremljen, ali ne može biti objavljen u Službenom listu BiH dok ne budu urađeni pravilnici o tehničkim pregledima i registraciji vozila, rekla je Srni glasnogovornica Ministarstva prometa i veza BiH Majda Tatarević.

Pravilnici u pripremi

- Sva tri pravilnika moraju biti objavljena u isto vrijeme. Vjerujem da će to biti uskoro jer su i ostala dva pravilnika u pripremi - navela je Tatarević. Piše Večernji list.

Glasnogovornica Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske Danica Gnjatović istaknula je kako se građani obraćaju MUP-u s pitanjem o mogućnosti registracije oldtimera te da će policija početi primjenjivati pravilnik o oldtimerima.

Ona je naglasila da će se ovim pravilnikom urediti postupak vrednovanja i klasifikacije oldtimer vozila, izdavanje identifikacijske isprave, vođenje jedinstvenog registra, registracija i način vođenja evidencija o registriranim oldtimerima.

Gnjatović kaže da Zakon o osnovama sigurnosti prometa na cestama BiH propisuje da je oldtimer motorno vozilo proizvedeno prije 30 i više godina.

Ona je dodala kako se potvrda o registraciji može izdati trajno.

Govoreći o stavu zainteresiranih građana u RS-u da je u Federaciji BiH moguće registrirati oldtimer, Gnjatović je rekla kako je poznato da je u Federaciji BiH moguće registrirati ova vozila samo na osnovi njihove starosti, bez prilaganja potrebne dokumentacije na osnovi koje bi se utvrdilo da vozilo ima karakteristike oldtimera.

- Napominjemo da u Bosni i Hercegovini još ne postoji organizacija koja je ovlaštena za provođenje poslova vrednovanja i klasifikacije oldtimer vozila - navela je Gnjatović.

Ona je istaknula da ovlast daje Međunarodna dogovorna organizacija udruga nacionalnih saveza, klubova i ostalih grupacija koja se brine za očuvanje, obnovu i upotrebu oldtimera na svjetskoj razini (FIVA).

- Klasifikacija oldtimer vozila provodi se na osnovi vrednovanja koje obuhvaća pregled vozila i dokumentacije, utvrđivanje izvornosti, ocjenjivanje, bodovanje i kategorizaciju vozila, njegovih dijelova i sklopova, u skladu s uputama ovlaštene organizacije - naglasila je Gnjatović.

Sportski koordinator u Automoto društvu Banja Luka Milan Mačković rekao je kako je u Republici Srpskoj 2016. godine registrirano 30.000 vozila starijih od 30 godina, ali da to nije pravi pokazatelj koliko postoji oldtimera.

Ispunjavanje uvjeta

- Tu su pobrojani golfovi 2, stojadini, fiće i neka druga vozila koja ispunjavaju samo jedan uvjet, a to su godine starosti.

Da bi auto mogao registrirati se kao oldtimer, mora imati originalne tvorničke dijelove i ispunjavati druge tehničke uvjete, a takvih vozila je malo - kaže Mačković.

Inače, prema podacima Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka, u proteklih godinu dana registrirano je 58.085 automobila starijih od 30 godina od ukupno registriranih oko 830.000 automobila u Bosni i Hercegovini.

Po Zakonu o osnovama sigurnosti prometa na cestama BiH, oldtimer je motorno vozilo proizvedeno prije 30 i više godina koje je, radi njegovog povijesnog nasljeđa i tehničke kulture, sačuvano ili ponovo sastavljeno u izvornom obliku.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok