Jučer je na 59. sjednici Zastupničkog doma PS BiH u drugom čitanju usvojen zakon o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine.

Zakon je usvojen sa 19 glasova za, 11 glasova protiv i 4 glasa suzdržana. Većina zastupnika glasovala je za povećanje plaća vojnicima dok povećanje plaća nisu podržali nazočni zastupnici DF-a, SBB-a te SNSD-a.

Zakonom koji je u proceduru uputila predsjedateljica ZD PS BiH Borjana Krišto planirano je uvećanje koeficijenata za 7126 vojnika i dočasnika. Ovim povećanjem poboljšat će se status najugroženijih kategorija u Oružanim snagama BiH a obzirom da vojnici imaju prosječnu plaću od 655 KM. Predlagateljica zakona Borjana Krišto je naglasila da „u okviru zakonskih mogućnosti postoji prostor za povećanje plaća“ te da je „osim poboljšanja statusa vojnika nužno ovakvim mjerama doprinjeti suzbijanju pojave da veliki broj vojnika napušta Oružane snage BiH.“

Krišto je također naglasila da je usvajanje ovog zakona nužno bez obzira na negodovanja i na način na koji će se sredstva osigurati te je povećanje plaća vojnicima prioritet zbog njihovog trenutnog statusa koji je neizdrživ.

„Vojnici nisu kategorija na kojima treba ostvarivati daljnje uštede nego ih naprotiv treba zasluženo platiti i dostojno vrednovati njihov rad te im omogućiti sve uvjete za obavljanje njihove odgovorne dužnosti“ kazala je Krišto te naglasila da „ako želimo podržati zakon naći ćemo sto načina na koji to možemo uraditi ali ako neki ne žele ovaj zakon onda će naći sto izlika zbog kojih ga neće podržati.“

Zakon je nakon ovog usvajanja u Zastupničkom domu potrebno potvrditi i u Domu naroda PS BiH.

Pored ovog zakona na sjednici je također usvojen u prvom čitanju i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH te Zakon o dopunama Zakona o prekršajima.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok