HDZ 1990 trebao bi biti na čelu novog tzv. hrvatskog bloka u BiH. Ilija Cvitanović, predsjednik stranke, kaže kako su pregovori u toku sa nekoliko političkih stranaka s ciljem postizanja dogovora o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima 2018. godine, javlja N1.

Ovo bi trebao biti i svojevrsni odgovor na svojatanje HNS-a koji je postao sredstvo, isključivo u rukama Dragana Čovića, dodaje Cvitanović.

“Nećemo dopustiti nikomu da pod krinkom HNS-a ugasi potpuno pluralizam kod Hrvata, da ne omogući razvoj demokracije Hrvatima. Javno kažem da će HDZ 1990 na ovim izborima imati svoje kandidate, imati svoje partnere koji će se suprotstaviti lošoj politici predstavljanja Hrvata u BiH”, naglašava Ilija Cvitanović.

Izmjene Izbornog zakona moraju se provesti, no ovim pitanjem, kaže predsjednik HDZ 1990, maskiraju se mnogo ozbiljniji problemi.

“Vladajuća struktura ui BiH nema šta ponuditi osim priče o temama poput izbornog zakona i iskerno bojim se da cilj ove politike nije izborni zakon već priča o njemu. A gdje je gospodarstvo, socijalna politika, europski put, birači se namjerno “umrtvljuju”, kaže Cvitanović.

Novi oporbeni blok trebao bi animirati prije svega birače koji do sada nisu izašli na izbore, a njih je više od polovine.

Izlaznost birača u BiH na prošlim izborima je bila 57 posto. U područjima s hrvatskom većinom bila je mnogo niža, zanimljivo je da rapidno opada od 2010 godine. O tome svjedoče statistike: Izlaznost u gradovima poput Čitluka, Širokog Brijega ili pak Neuma ... 2012 preko 80 posto, 2016 godine u nekim mjestima i jedva trećina.

Jedan od razloga je uvjerenje da se stvari ne mogu popraviti. Božo Skopljaković predsjednik Hrvatske stranke dodaje, zbog navoda o izbornim krađama zbog čega pozdravlja tehničke izmjene Izbornog zakona. O HDZ-ovom ovom prijedlogu Izbornog zakona kaže:

“To zaista nije ništa drugo nego diskriminirajuće kada se pokušava dati jednom dijelu Hrvata iz jednog dijela BiH da je vrijednost njihovog glasa veća u odnosu na druge Hrvate. Mi podupiremo izmjene izbornog zakona, ali ne na ovakav način”, kaže Skopljaković.

Bloku bi se mogao pridružiti HSP. Očekuju prljavu kampanju, no od svojih stavova neće neće odustati ističe predsjednik, Nikola Raguž:

“Pred svake izbore retorika se zaoštrava i pred svake izbore krenemo s pričom o entitetima ili džamahirijama. Volio bi da mi netko kaže gdje bi bile granice tog entiteta”, pita se Raguž.

Upitan da prokomentira najavu formiranja novog bloka, lider HDZ BiH kratko kaže da sve stavove uvažava, ali da ih ne želi komentirati, javlja N1.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok