Otkako je Dnevni list objavio da je Vijeće ministara za 2016. odjedanput dodijelilo čak 100 tisuća maraka grant sredstava udruzi usko-stranački i obiteljski vezanom s dopredsjednicom HDZ-a BiH Borjanom Krišto, a da su identične ili nešto manje, ali i dalje ogromne svote otišle i na druge projekte koje provode istoj stranci bliski ljudi, izgleda da se ta sredstva mnogo opreznije dodjeljuju.

Više projekata s manje novca

Krajem prosinca 2017. donesena je odluka o dodjeli grant sredstava za sufinanciranje projekata institucija kulture u Bosni i Hercegovini za tekuću godinu, no za razliku od godine ranije sredstva su drugačije raspoređena - na više hrvatskih projekata, ali s manjim iznosom.

>>> Udruga "Hrvatska žena" vratila 100 000 maraka državi

Podsjetimo, uz Hrvatsku ženu Livno, 100 tisuća maraka u 2016. dobila je Udruga Mir International Mostar za Groblje mira na Bilima povrh Mostara, koju je utemeljio Odjel za Drugi svjetski i Domovinski rat pri Hrvatskom Narodnom Saboru (HNS), a mnogi drugi projekti su također bili zavidno 'teški'. Piše Dnevni list.

>>> HDZ-ovim udrugama stotine tisuća, ostalima mrvice. Udruga "Hrvatska žena" Livno dobila 100 000 maraka

>>> Udruga "Hrvatska žena" Livno donirala 100 000 maraka za obnovu crkve u Livnu

No u 2017. je groblju na Bilima otišlo 30 tisuća maraka, a hrvatski projekti dobivali su najčešće po sedam i osam tisuća maraka. Za „sufinanciranje projekata institucija kulture u Bosni i Hercegovini“ Vijeće ministara je u 2017. izdvojilo 3.097.000 maraka.

Ponajviše sredstava dobili su Hrvatsko narodno kazalište Mostar – 50 tisuća maraka, Župa svetog Tome Apostola Mostar(za završetak radova i nabavku opreme na Katoličkom kulturnom centru) 40 tisuća maraka, Dani filma u Orašju 35 tisuća maraka, Samostan na Širokom brijegu također 35 000, Hrvatski dokumentacijski centar 30 tisuća maraka, Franjevački muzej i galerija u Livnu 30 tisuća, Matica hrvatska Mostar 30 tisuća, kao i spomenuto groblje na Bilima.

Godinu ranije, uz dva puta po 100 tisuća, što su dobile Udruga Hrvatska žena Livno kojoj je tada na čelu bila nevjesta Borjane Krišto ( udruga je prošlog ljeta vratila sredstva u državni proračun), te groblje na Bilima, pozamašniji iznos dobila je Vjetrenica 70 tisuća maraka, Župa Uznesenja BDM Široki 50 tisuća, a Danima filma otišlo je 10 tisuća maraka više nego za 2017…

Zemaljskom muzeju maksimalan iznos

Zapravo, najzanimljivije je da nakon pisanja Dnevnog lista o dodjeli sredstava po stranačkim linijama, nijedan hrvatski projekat nije dobio preko 50 tisuća maraka, iz čega bi se moglo zaključiti da se mnogo više pazi prilikom dodjele sredstava, koja je na internetu dostupna kako medijima, tako i pojedincima. Dodajmo još da je iz spomenutog granta najviše moguće dodijeliti 500 tisuća maraka, a gotovo maksimalan iznos – 490 tisuća otišao je za Zemaljski muzej BiH.

 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok