Savjet Vlade Hrvatske za Hrvate izvan RH jasno stoji na principu kako su promjene Izbornog zakona u BiH nužne za uspostavljanje pravičnog izbornog sustava koji će rezultirati izborom legitimnih predstavnika svih triju konstitutivnih naroda, odnosno kako bi izbori uopće mogli biti održani, a njihovi rezultati provedeni.

Ovo je samo jedna od poruka koje se mogu pročitati u Izvješću o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan Hrvatske koje je izradio Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, a u koje je Hrvatski Medijski Servis imao uvid.

Kada je riječ o položaju hrvatskog naroda u BiH posebno poglavlje bavi se upravo temom izbornog zakonodavstva te se navodi kako je ključni vanjskopolitički prioritet Vlade europski put BiH i jednakopravan položaj Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda, pri čemu Hrvatska vodi politiku čvršćeg povezivanja s Hrvatima u BiH.

Nadalje, u izvješću se konstatira kako je Savjet Vlade RH utvrdio da je otvoreno pitanje hoće li se rezultati izbora najavljenih za listopad moći provesti ne donesu li se nove odredbe o načinu biranja izaslanika u Dom naroda.

U kontekstu onoga što Hrvatska može učiniti, prvo se upozorava kako je današnji položaj Hrvata u BiH uvjetovan političkim, društvenim i socijalnim okolnostima jedan od najtežih te se najavljuje kako će posebno usmjerenje rada Savjeta biti posvećeno upravo pronalaženju mogućnosti da se taj položaj mijenja, kao i to da će svi članovi Savjeta uložiti dodatne napore u iznalaženju načina da se Hrvatima u BiH omogući ostvarivanje pune konstitutivnosti i jednakopravnosti s ostala druga dva naroda.

Međutim, rad Savjeta nije samo usmjeren na ostvarivanje političke jednakopravnosti budući je u ovom izvješću vidljivo i kako je jedan od ključnih ciljeva pokretanje aktivnosti umrežavanja poduzetnika i gospodarstvenika hrvatskog porijekla diljem svijeta te poticanje njihovog interesa za ulaganje u Hrvatsku, ali i Bosnu i Hercegovinu, a poglavito na područjima u kojima žive Hrvati kao većinski narod.

Veći dio izvješća posvećen je financijskoj pomoći Hrvatske onim projektima i programima koji su od interesa za hrvatski narod u BiH te se naglašava kako je potpora povratku i ostanku Hrvata u BiH te očuvanju njihove jednakopravnosti strateški cilj Hrvatske, a jedan od načina ostvarenja tog cilja je financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata te je Hrvatska od 2004. do 2017. izdvojila preko 323 milijuna kuna.

Iznos sredstava za prošlu godinu povećan je za 17,5 posto, a u kontekstu kriterija pojašnjava se kako su birani projekti koji donose korist i koji su na dugoročnu dobrobit hrvatskom narodu kao i projekti koji pružaju mogućnost otvaranja novih radnih mjesta, a pazilo se i na to da potpora bude zemljopisno raspoređena na cijelom teritoriju BiH gdje žive Hrvati.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok