Na HRT-u je prikazan dokumentarac “Gojko Šušak – pobjednik iz sjene”. Pokazane su ekskluzivne snimke te su u dokumentarcu sudjelovali brojni politički predstavnici iz ratnog vremena.

Tako su sugovornici bili dr. Miroslav Tuđman, Damir Krstičević, nekadašnji američki ministri i brojni drugi. Među njima je bio i zagrebački muftija Ševko Omerbašić, koji je o ratnom ministru obrane imao samo riječi hvale.

- Gojko Šušak kao ministar obrane dosta je pomagao Bosni i Hercegovini odnosno Bošnjacima. Znao je često popoloviti oružje za HVO i Armiju BiH. Ima svjedoka i danas koji su živi i koji su dobivali to oružje - rekao je Omerbašić u spomenutom dokumentarnom filmu. Ševko Omerbašić govorio je i o bošnjačko-hrvatskom sukobu. Piše Večernji list BiH.

- Naravno kad je došlo do sukoba, tada su se tražili krivci za taj sukob. Dosta je onih koji misle da je Šušak bio jedan od njih, dok osobno ne mislim tako. Mislim da je on ostao korektan - istaknuo je nekada visoki dužnosnik Islamske zajednice. Armija BiH je i krajem 1993. godine tražila oružje od Ministarstva obrane RH. Kako svjedoči Omerbašić, “s generalom Rojsom pokušao sam ukinuti embargo i tada smo otišli kod Šuška, zamolili smo ga da pomogne da se situacija smiri i da na neki način Armija BiH dobije oružje”. Na to je Šušak Omerbašiću odgovorio da će “oružje koje je pod kontrolom UNPROFOR-a ići u Bosnu”. Omerbašić se osvrnuo i na humanitarni aspekt pomoći HV-a Bošnjacima:

“Bio je ogroman broj izbjeglica iz BiH, oko 200.000 njih. Oni su u Hrvatskoj našli bolje utočište nego što su ga našli u Austriji i Njemačkoj i drugdje. Naravno, ministar se nije bavio humanitarnim radom, ali znam da je pomagao nekim obiteljima. Osobno im je pomagao”.

Njegove riječi se puno razlikuju od stavova bošnjačkih političara u BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok