Ljeto samo što nije tu, a mnoge već sad hvata panika zbog viška kilograma koje nažalost nikako neće biti moguće maskirati trendi modelima kupaćih kostima.

Vremena je malo i ukoliko želite ovoga ljeta zablistati na plaži, evo nekoliko korisnih savjeta...

Službeni početak ljeta očekuje nas za nekoliko tjedana, pa ako želite istopiti mrski višak kilograma, morate početi s akcijom iz ovih stopa, a uz zdravu prehranu, umjerenu tjelovježbu i dovoljno vode, kažu stručnjaci, vaša linija iz snova nije nemoguća misija, piše Tportal.hr.

Izbacite alkohol

Ako pokušavate brzo skinuti kilograme, jedan od najboljih poteza koje trebate učiniti je izbaciti prazne kalorije, pogotovo one iz alkohola. On prirodno usporava metabolizam, čineći trošenje energije i mršavljenje težim, a unošenje hrane nakon njega u organizmu stvara nakupine masnog tkiva. Ipak, ako uspijete provesti mjesec dana ove dijete, nagradite se pićem - naravno u umjerenim količinama.

Oprezno s ugljikohidratima

Kako bi se nagomilani kilogrami što prije otopili, navečer treba izbjegavati konzumaciju ugljikohidrata jer nam tada ne treba puno energije, već se spremamo za spavanje. Ukoliko ste u akciji mršavljenja uoči bikini sezone, radije se odlučite za obroke koji sadržavaju bjelančevine ili povrće umjesto da se 'ubijete' u ostacima tjestenine od ručka.

Izbjegavajte namirnice koje uzrokuju nadutost

Poznato je to da određene namirnice izazivaju nadutost i plinove u crijevima, poput mahunarki, brokule, kupusa, kelja, mliječnih proizvoda, jabuka ili slane hrane, a to isto uzrokuju i navike poput pijenja na slamku, žvakanja žvakaće gume ili gaziranih pića. Stoga, ukoliko ne želite naglašeni trbuh, zaobilazite ove namirnice u širokom luku.

Proteini su vaši novi najbolji prijatelji

Proteini ne samo da pomažu u izgradnji mišića, već će vas i dulje držati satima. A to znači da ćete teže doći u napast da se prejedete kasnije tijekom dana.

Voda, voda

Ranije istraživanje znanstvenika sa sveučilišta u Virginiji otkrilo je kako unos dvije čaše vode prije svakog obroka potiče mršavljenje! O blagodatima vode za organizam napisani su već mnogi tekstovi, no zbog užurbanog načina života mnogi nemaju naviku njenog pijenja. Ispijanje vode tijekom radnog vremena može otjerati umor, spriječiti glavobolju uzrokovanu dehidracijom i spriječiti vas da jedete kada niste gladni.

Dodatni plus: češćim odlascima po vodu i više ćete se kretati. Voda također igra ključnu ulogu u oslobađanju organizma od otrova te služi kao jedinstveno otapalo za hranjive tvari i odstranjivanje suvišnih produkata izmjene tvari iz organizma.

Nikad ne jedite ispred računala ili TV-a

Nastojite uživati u svakom obroku pa dok npr. gledate epizodu omiljene serije, pojedite nešto zdravo: narezanu jabuku, dvije-tri suhe šljive ili marelice, bademe ili lješnjake (ali ne više od pet do osam komada). Jedite iz manjih tanjura i poslažite sve onako kao što biste poslagali na velikome - ovo je trik zbog kojeg ćete općenito jesti manje. Uvijek spustite vilicu poslije svakih nekoliko zalogaja i popijte gutljaj vode ili čaja.

Nikad nije kasno za zdrave navike

Iako su mnogi već odustali od bitke s kilogramima jer sezona bikinija samo što nije počela i vidljivi se rezultati ne mogu ostvariti tako brzo, s uvođenjem zdravih navika nikad nije rano započeti. Počnite s manjim, realnijim ciljevima i postupno ih povećavajte. Npr., ako niste bili u teretani nijednom u zadnjih pola godine, vaš cilj ne bi trebao biti vježbanje šest dana u tjednu. Započnite s dva dana pa to polako povećavajte.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok