Tijekom prošle ljetne sezone nije bilo dana da negdje u BiH nije gorjelo.

Tako je, primjerice, samo u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u sezoni bilo oko 2500 požara. U ZHŽ-u, pak, gasili su i kanaderi iz Hrvatske, kada se vatra približila kućama. Najviše požara je onih koji su izazvani namjerno.

Drastičnije kazne

- Namjerno se palila neka stara trava da što prije izgori ili slično. Većinom su to požari koji su namjerno izazvani i mi ćemo svakako i dalje tražiti asistenciju policije - kazao je tada prvi čovjek Uprave civilne zaštite u Federaciji BiH Fahrudin Solak. A tako će, kako stvari stoje, i biti. Zbog ogromnih šteta koje su požarima pričinjene proteklih godina, od sigurnosnih institucija traže se drastičnije istrage i kažnjavanje onih koji su izazvali požar.

- Ljudi se kod nas često odlučuju praviti kontrolirane požare zbog čišćenja polja i uklanjanja šumskih ostataka, ali problem je što često takav požar završi nekontrolirano. Ako ljudski čimbenik zakaže, šumski požari mogu postati katastrofalni, a na našim se područjima to i događa. Čovjek dođe očistiti zemljište, ne obavijesti vatrogasnu službu, sam pokušava ugasiti vatru koja se širi i onda stvari izmaknu kontroli. Tko god nije napravio predradnje, a požar je eskalirao, platit će kaznu - govori nam policijski izvor.

Primjerice, Kazneni zakon Federacije BiH predviđa kaznu od godinu do 12 godina zatvora. Federalna uprava je priopćila da onaj tko izazove šumski požar iz nehaja može biti kažnjen do 2 godina zatvora. To je potvrdila i inspektorica za zaštitu od požara u Federalnoj upravi civilne zaštite Maida Mekić-Skrobanović.

Posebne namjene

- Zakon propisuje da onaj tko učini iz nehaja kazneno djelo izazivanja šumskog požara zbog kojeg nastupi šteta velikih razmjera, ili istodobno izazove više šumskih požara, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine. Tko izazove požar u zaštićenoj šumi, nacionalnom parku, voćnjaku ili drugoj šumi posebne namjene ili u žitnom polju može dobiti kaznu zatvora od dvije do 12 godina. Onome tko to kazneno djelo učini iz nehaja prijeti novčana ili kazna zatvora do tri godine.

Također, predviđene su i ogromne financijske kazne. I iz Uprave civilne zaštite ZHŽ-a poslali su upozorenje. - Apeliramo na sve građane: pridržavajte se zakonskih odredbi, ne palite vatru na nedopuštenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš jer vaša mala nepažnja može imati nesagledive posljedice - naveli su.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok