Političke stranke krenule su već u predizbornu promidžbu za listopadske izbore u BiH. U tijeku je i registriranje birača u inozemstvu. No, usklađivanje Izbornog zakona s presudom Ustavnog suda BiH i dalje je aktualno.

Institut za društveno-politička istraživanja iz Mostara ponudio je prijedlog kojim nijedan narod neće moći birati drugome političke predstavnike, što se do sada Hrvatima kao najmalobrojnijem narodu događalo. Piše HRT.

Prijedlog Instituta za društveno-politička istraživanja polazi od načela konstitutivnosti naroda koje je sadržano u Ustavu BiH. Prijedlog omogućuje legitimno predstavljanje naroda u tijelima vlasti i ne dovodi nikoga u podređen položaj. 

Držali smo se načela da svi mogu biti birani i birati. S tim načelom možemo riješiti kompletne presude Suda za ljudska prava, kaže politolog Ivan Pepić.

Prijedlog nudi dvije varijante za izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda federalnog parlamenta, a baziran je na posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine. 

Prva je moguća i bez promjene Ustava BiH, a druga uz promjene Ustava, a sve u okviru postojećih izbornih jedinica.

Sociolog Ivan Vukoja uvjeren je da je to optimalno rješenje koje može ne samo riješiti pitanje provedbe izbora ove godine, općih izbora, već može i do kraja deblokirati euroatlanski put BiH.

Prijedlozi će biti poslani svim relevantnim domaćim političkim tjelima, te međunarodnoj zajednici. 

Vlado Rogić, član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH nada se da će se politički subjekti dogovoriti, no ako se ne dogovore onda će sigurno biti problematično formiranje vlasti. 

Na izborima će moći sudjelovati i državljani BiH koji žive u Hrvatskoj ili inozemstvu. Onima koji su glasovali na prošlim izborima već su poslani obrasci, a oni koji nisu do sada glasovali trebaju se registrirati. Rogić je pozvao sve koji do sada nisu glasovali, da se uključe, da popune PRP1 obrazac, dostave potvrdu o državljanstvu i odgovarajuću identifikacijsku ispravu i dostave u SIP najkasnije do 24. srpnja ove godine.

PRP1 obrazac može se preuzeti na web-stranici www.izbori.ba, a može se poslati poštom, telefaksom ili elktronskom poštom.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok