Nakon što je Ministarstvo vanjske trgovine BiH pokrenulo inicijativu da se dio poskupljenja nafte i naftnih prerađevina dijelom s leđa građana prebaci na leđa proizvođača goriva, i nakon što su tu inicijativu entitetski ministri glatko odbili, ipak nakon medijskih natpisa o ovom pitanju bi se nešto moglo dogoditi u sljedećih nekoliko dana ili mjeseci, piše Večernji list BiH.

Dodatna davanja

Prvi koji se oglasio oko ovakve inicijative je ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić, koji tvrdi kako je cijena goriva u BiH realno opterećena dodatnim davanjima te smatra da ona može biti smanjena.

- Mislim da se one mogu smanjiti s tim da se ključne odluke, koje su ranije donesene i u funkciji su podrške razvoju infrastrukture u oblasti prometa, ne treba dovoditi u pitanje, ali ima drugih nameta koji se mogu smanjiti - kazao je je Đokić.

Iz drugog bh. entiteta, Federacije BiH, nema takvih najava ili pokazatelja kako bi se moglo krenuti u smanjenje cijena goriva koje plaćaju građani i koje je zbog poskupljenja na globalnom tržištu postalo za njih preskupu ako se usporedi s ukupnim životnim standardom. Prema propisima koji vladaju u FBiH vlasti, odnosno Ministarstvo trgovine može intervenirati na cijenu naftnih prerađevina tek u slučaju kada zbog cijena nastupe veći poremećaji na tržištu i u kretanju cijena. U drugom slučaju, mogu intervenirati ako se dogodi monopolizam u formiranju cijena i u trećem slučaju, kako je objašnjeno, radi utvrđivanja prodajnih cijena iz robnih rezervi, koje se koriste za intervenciju na tržištu.

Prema mišljenju Federalnog ministarstva trgovine, takvi uvjeti uslijed najnovijeg poskupljenja nafte i naftnih prerađevina nisu doveli do razloga da se zakonski ograniči visine maloprodajne marže distributera naftnih derivata. Dok se vlasti premišljaju oko načina smanjenja cijena goriva, a vozači prijete zaustavljanjem prometa u znak prosvjeda, iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH za 2019., koja na raspoložive podatke o kretanju cijena sirove nafte na svjetskom tržištu najavljuje smanjenje cijene sirove nafte od 5,9%, a inflacija u EU 28 bi mogla iznositi 1,8% što je projekcija Europske komisije.

Razina inflacije i utjecaj

- U 2020. cijena sirove nafte također bi mogla biti manja za 4,7% na godinu (projekcije ECB). Uz stabilne cijene hrane na svjetskom tržištu, nastavak postepenog povećanja cijena cigarete u BiH i bez značajnijih promjena cijena komunalija, u BiH se u 2019. godini očekuje inflacija od 1,5%, odnosno 1,6% u 2020. godini i 1,4% u 2021. Svaka odstupanja od pretpostavljenih kretanja cijena domaćih i eksternih čimbenika koji determiniraju bh. cijene mogu utjecati na ukupnu razinu inflacije 2019. - 2021., što su ujedno i rizici za projekcije - stoji u izvješću pod nazivom “OUTLOOK - Perspektive 2019. - 2021., proljeće 2018.”

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok