Potreban čoban na Vlašiću. Plata 1.200 KM. Stado od 180 ovaca rase vitemberg, dva dresirana banatska pulina koji isto čuvaju stado. Spavanje u planinskoj kućici s kupatilom. 

Jednom sedmično dolazim na planinu i donosim hranu za sedam dana. Potreban čoban koji će biti do sirenja krajem oktobra i silaska s planine. Piše Dnevni avaz.

Velike obaveze

Ovo piše u oglasu na Facebooku koji je zainteresirao mnoge u BiH. Ispostavilo se da je ovaj oglas lažan, ali i dalje je mnogo onih koji traže zaista čobane koji će biti cijele godine na pašnjacima, s ovcama. Među njima je i Slobodan iz Glamoča.

- Treba, rođeni, treba mi čoban, kako da mi ne treba. Nisu neke velike obaveze, jer je pašnjak ispred kuće. Ne ide se daleko. Kod nas je lako čuvati. Ovce idu kilometar-dva od kuće. Teren je pregledan. Ako ti odgovara, javi - kazao je Slobodan.

Lažni oglas ipak je u jednome pretjerao - plaće čobana ni izbliza nisu toliko visoke. Na Glamoču se nudi 450 maraka. Smještaj i hrana su osigurani.

- Imaš kod mene smještaj, imaš šporet i televizor. Možeš da radiš dokle god hoćeš, to je do tebe. Tvoje je da radiš. Imaš i kupatilo, sređeno je. Ja imam 250 ovaca i mirne su, nećeš imati problema - rekao je Slobodan.

Porodični život

Pastir je potreban i na farmi u Vogošći, ali vlasnik ne nudi odmah pare. Izokola se ispituje za kvalitet radnika, njegove navike i porodični život.

- Slušaj, hranu i smještaj imaš. A koliko tražiš? 500 maraka? Bio mi je jedan od Travnika rekao doći sutra, pa ti se javim ako on ne bude mogao. A znaš li ti, rođače, šišati ovce? I bi li mogao ponekad zaklati janje? Računam da imaš vozačku i da nećeš često kući - kazao je vlasnik farme u Vogošći.

Najveća potraga na Kupreškom polju 

Mnogo je oglasa u kojima se traži čoban „s radnim iskustvom“. Najviše se traže oni koji će čuvati ovce, ali ima i onih koji traže pastire za krave. Najveća potražnja je na Kupreškom polju, u okolici Livna i Tomislavgrada.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok