Školski pribor, odjeću, obuću, hladnjak, štednjak, bojler, ogrjev, pa čak i osnovne životne namirnice, bh. građani kupuju na kredit, na rate, odgodu.

- Iako imam prosječnu plaću, borim se kako bih preživjela. Većinu stvari kupujem na rate, osobito obuću. Imam dvoje djece i čini mi se da se ranije nekako lakše živjelo, valjda je sve bilo jeftinije. Sad se borim da preživimo. Dok platim hranu i režije, ništa ne ostane - požalila se jedna sugrađanka. Život na kredit u BiH je postao svakodnevnica, upravo zato što cijene onoga bez čega se ne može stalno rastu, a prihodi ih ni približno ne prate, piše Večernji list BiH. Zato građani sve češće podižu kredite ne kako bi bolje živjeli, nego kako bi uopće preživjeli.

I dvije plaće nedovoljne

Građani BiH krajem prošle godine kod banaka bili su zaduženi za 8,61 milijardu KM, podaci su Centralne banke BiH. U usporedbi sa stanjem kredita stanovništvu na kraju 2016., zabilježen je porast od 537,4 milijuna KM ili 6,7 posto na kraju 2017. godine. Kada se uzme u obzir da u BiH, prema popisu stanovništva iz 2013. godine, živi malo više od 3,5 milijuna ljudi, a zaduženost je viša od osam milijardi, dobije se podatak da je svaki građanin BiH zadužen za oko 2300 KM. Pritom je bitno naglasiti kako se krediti u BiH već danas podižu kako bi bile osigurane životne namirnice i zadovoljene svakodnevne potrebe. To se vidi i u strukturi kredita u kojoj je sve više onih potrošačkih i nenamjenskih, kao i kartičnih. S obzirom na to da prosječna plaća od oko 863 KM nije dovoljna ni za polovinu osnovnih životnih troškova, jasno je kako građani svakodnevne potrebe financiraju podizanjem nenamjenskih kredita. - Ovo više nije normalno, svaki put kad nešto kupim, pa i u pekarnici, iznova se šokiram iznosom računa. Svaki mjesec nedostaje barem 50 KM kako bismo podmirili kućne potrebe, iako i ja i supruga imamo plaće iznad prosjeka. Još ako imamo neki dodatni trošak, poput svatova ili slično, zaduženja su neminovna. Vjerujte da bih prihvatio još neki dodatni posao kad bi mi se pružila prilika jer ovako više ne možemo živjeti. Kartice su nam sve više u minusu - kazao nam je jedan zabrinuti gospodin.

Ne mogu preživjeti

Građani sve više kupuju hranu, odjeću i obuću na odgođeno plaćanje, odnosno na rate, koje im nude trgovine. Ovu pojavu trgovci u žargonu zovu “život na kredit”. Ivana B. kaže kako kupuje na rate jer živi u kućanstvu od pet članova i nemoguće joj je s plaćom od 700 KM kupiti sve što im je potrebno za preživljavanje.

- Jednostavno se moram zadužiti na odgođeno plaćanje za hranu, cipele i odjeću jer drugačiji izlaz ne vidim. Jedina radim u kućanstvu, a plaća mi je nedovoljna za sve što nam je potrebno - kaže Ivana. Ona dodaje kako u tvrtki u kojoj je zaposlena nije jedina koja se na ovakav način snalazi kako bi podmirila osnovne životne potrebe. - Dosta mojih kolega kupuje na rate. Zbog toga upadamo u sve veću krizu jer zaduženi novac treba i vratiti. Onda ulazimo u minus na tekućem računu jer ne nalazimo drugi način preživljavanja do iduće plaće - opisuje Ivana začarani krug iz kojeg se teško izlazi.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok