Bh. građani duguju jedni drugima, raznim poduzećima i bankama, a kada zapadnu u krizu, ostanu bez posla i nisu u mogućnosti redovito izmirivati obveze, ostaju bez imovine, piše Večernji list BiH.

Zbog neizmirenih dugovanja, građani ostaju i bez pokretnih stvari, a na portalu javnaprodaja.ba oglašene su javne prodaje zaplijenjene pokretne i nepokretne imovine bh. građana.

Šarolika ponuda

Iako je na portalu oglašen samo mali dio imovine koja je otišla na bubanj nekoliko banaka i mikrokreditnih fondacija, doslovno se može naći sve i svašta. Kako bi naplatile svoje, banke i mikrokreditne organizacije, preko javnih licitacija, uz stanove, kuće, zemljišta, poslovne prostore, prodaju i uredski inventar, pohabani namještaj, televizore, perilice rublja, mikrovalne pećnice, aparate za pravljenje limunade... Kada je riječ o pokretnoj imovini, sudski izvršitelji plijene sve što mogu odmah prodati i unovčiti kako bi naplatili dugove. Od televizora, perilica posuđa, perilica za pranje posuđa i ostale bijele tehnike, do računala. Nakon prodaje izvršitelj uzima onoliko novca koliko je potrebno da se nadoknadi dug, dok ostatak vraća dužniku. Cijena imovine koju je sudski izvršitelj popisao uvijek je povoljnija nego realna tržišna cijena. I to najviše privlači kupce. Mnogi ne razmišljaju o tome je li to što kupuju zaplijenjeno ili ne. Kupci će se, kažu, naći jer je povoljna cijena nerijetko privlačnija od odbojnosti loše karme. Tako se na portalu mogu pronaći kutne garniture koje se u postupku sudske naplate prodaju po početnoj cijeni od 333 KM, LCD televizori po početnoj cijeni od 200 KM, dvosjedi s početnom cijenom od 100 KM, viseće kuhinje od sedam dijelova po cijeni od 650 KM, LG mikrovalne pećnice s početnom cijenom od 75 KM, ormarići po 100 KM, perilice rublja s početnom cijenom od 50 KM, električni štednjak Gorenje čija je početna cijena 125 KM, isto toliko iznosi i početna cijena hladnjaka iste marke. Šest trepezarijskih stolica koje su dospjele u postupak sudske prodaje ponuđeno je po početnoj cijeni od 100 KM.

Automobili, stanovi, kuće

Uz nabrojeno, tu je i brojni drugi namještaj te bijela tehnika koji su na bubanj dospjeli zbog neplaćanja dospjelih obveza po kreditima. Uz kućne stvari, tu su i građevinski strojevi, tvorničke dvorane, zemljišta, ali i vozila, stanovi i kuće. Od Zastavinih vozila koja su ponuđena već po cijeni od 400 KM, gofa II, čija je početna cijena 500 KM, pa do Toyote 2004. godište po cijeni od 8500 KM.

U ponudi se može naći i jednosoban stan u Hadžićima za 37.863 KM, dvosoban stan u Tuzli ponuđen je po cijeni od 34.462 KM. Sve ponuđene cijene su znatno ispod tržišnih. Nema podataka o tome koliko je građana u cijeloj BiH ostalo bez stana ili druge nekretnine koju im je zaplijenila banka zbog neplaćanja kredita ili pokretnih stvari. Banke najčešće prodaju stambene prostore dane kao zalog pri dobivanju kredita. Kad građani zapadnu u financijske probleme i ne mogu otplaćivati kredit, banka plijeni imovinu pod hipotekom i objavljuje njezinu prodaju. Iako je riječ o iznimno nepopularnoj mjeri, oduzimanje imovine zbog hipotekarnoga kredita u BiH uglavnom prolazi tiho, da ni susjedi ne primijete kako kuća ili stan imaju novog vlasnika.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok