- Pa tu sam svake godine za blagdan Velike Gospe, tako planiram odmor. Nije to baš lako, svatko bi na odmor u kolovozu, a još moram uskladiti da mi i supruga dobije odmor u to vrijeme - kaže Širokobriježanin koji ovih dana boravi u svojoj kući koju mu je još pokojni otac izgradio, također radeći u Njemačkoj.

Spuštene rolete

Kuća oživi svake godine početkom kolovoza pa sve negdje do pred kraj mjeseca, da bi se nakon toga spustile rolete na prozorima i tako ostale spuštene do sljedećega kolovoza, piše Večernji list BiH. Podignu se i za Božić.

Inače, ovih dana u gradu možete sresti ljude koje viđate pred Gospojinu i za Božić. Njihov dolazak osjete mnogi. Njihovu dolasku obraduje se rodbina, ali zadovoljno trljaju ruke i trgovci, frizeri, stomatolozi i mnogi drugi.

- Pa nije nam osnovni cilj posjet trgovinama i usluge koje navodite, ali zašto ne otići stomatologu ako su ovdje usluge jeftinije i po nekoliko puta u odnosu na Njemačku, a nisu ništa lošije. Pa, naravno, tamo je šišanje dvadesetak eura, a ovdje se ošišam za pet. Tako je i sa ženskim frizurama. Može se i jeftino pristojno jesti u restoranima, za desetak eura. A što se tiče kupnje odjeće ili hrane, to je isto kao i tamo, možda je tamo čak i jeftinije. Tamo su samo usluge skupe - objašnjava sugovornik. Pred njegovom kućom je živo po cijeli dan, a i do kasnih večernjih sati. U napuhanom bazenu kupaju se njihova djeca po cijeli dan, a bude tu i neko dijete iz susjedstva. Večer je rezervirana za starije, gdje se uz roštilj popije i koje pivo. Pa i zapjeva ganga. BiH ima jednu od najbrojnijih dijaspora u svijetu u odnosu na ukupan broj stanovnika. Prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, izvan granica danas živi više od 1,35 milijuna osoba bh. podrijetla. Većinu čine mladi ljudi s prosjekom od 30 godina u SAD-u i 40,5 godina u zemljama EU, što predstavlja radno najaktivniji dio populacije. Neslužbeno se barata i brojem od dva milijuna. Navodi Večernji list BiH.

Potpora iz inozemstva

Dijaspora je uvijek tu kad je najteže. Bez obzira na krizu, svi su svjesni kako značajna količina novca stiže od dijaspore svake godine i predstavlja jednu od glavnih socijalnih i ekonomskih stavki u potpori BiH. Dijaspora je pokretač bh. ekonomije. Prema službenim podacima, doznake iz dijaspore svake godine u prosjeku iznose dvije milijarde dolara. Uz službene, procjenjuje se kako neformalnim kanalima dijaspora u BiH unosi dodatnih 1,5 mlrd. dolara. Veliku količinu novca rodbina izravno donese, a pojedini šalju. Tako doznake dijaspore čine oko 18% BDP-a BiH. BiH je među pet vodećih zemalja u svijetu prema visini financijskih doznaka migranata u odnosu na bruto društveni proizvod. Prema neslužbenim podacima, gotovo četvrtinu BDP-a čine sredstva iz dijaspore, odakle godišnje u BiH stižu oko 3 mlrd. Centralna banka BiH izdala je podatak da je više od 12 mlrd. KM vrijednost štednje građana te da ta štednja iz godine u godinu raste. Pretpostavlja se da je tu najvećim dijelom štednja dijaspore jer je malo moguće da građani BiH s ovakvim plaćama uštede 12,5 mlrd. KM.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok