Predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini službeno počinje u petak, točno mjesec dana uoči izbora zakazanih za 7. listopada, a zamjenik predsjednice Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Stjepan Mikić tim je povodom u četvrtak pozvao sve političke stranke i kandidate da kampanju vode sukladno zakonu te da posebice izbjegavaju uporabu jezika mržnje kakav se mogao primijetiti proteklih tjedana i mjeseci.

“Pozivam političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka i koalicija te angažirane u izbornoj administraciji da se suzdrže od izjava koje dižu tenzije odnosno da vode fer i korektnu izbornu kampanju”, kazao je Mikić pred novinarima u Sarajevu.

Podsjetio je kako je SIP ranije ovjerio kandidaturu 58 političkih stranaka, 34 neovisna kandidata i 36 stranačkih koalicija. To je 30 političkih subjekata više nego na izborima 2014. godine, dodao je Mikić.

Za ukupno 518 pozicija na različitim razinama vlasti, od državne do županijske, natjecat će se oko 7,5 tisuća kandidata.

Pravo glasa prema konačnom biračkom popisu ima nešto više 3,35 milijuna građana BiH koji će imati priliku glasovati na oko 5500 tisuća biračkih mjesta, uključujući i ona u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inozemstvu iako među njima nema i onih u Hrvatskoj.

Birat će se novi članovi Predsjedništva BiH, zastupnici u Zastupničkom domu državnog parlamenta, zastupnici u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH te u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predsjednik i dva potpredsjednika tog entiteta te zastupnici u skupštinama deset županija u Federaciji BiH.

Mikić je podsjetio kako zakon jasno propisuje što je nedopušteno i kažnjivo u predizbornoj kampanji, spomenuvši među ostalim zabranu uništavanja ili oštećenja plakata stranaka, narušavanje spolne ili rodne ravnopravnosti, zabranu nošenja oružja na predizbornim skupovima, ometanja tuđih predizbornih skupova i sprječavanje novinara u obavljanju njihova posla.

Zabranjeno je i lažno predstavljanje u ime bilo kojeg političkog subjekta kao i uporaba jezika kojim se potiče na nasilje ili mržnju.

Mikić je najavio kako će SIP pozorno pratiti poštivanje ovih zakonskih odredbi podsjetivši kako su za to propisane sankcije od novčanih u iznosu do pet tisuća eura pa do uklanjanja kandidata s izbornih listi, ali i zabrane strankama sudjelovanja na izborima.

U četvrtak su i iz koalicije nevladinih udruga naziva “Pod lupom”, koja je osnovana kako bi nadzirala izborni proces po uzoru na hrvatski GONG, najavili kako će i oni pozorno motriti ponašanje političkih stranaka i kandidata u predizbornoj kampanji.

Najavili su kako će imati raspoređene svoje promatrače na gotovo 500 do sada planiranih predizbornih skupova te izvijestiti javnost o eventualnim tenzijama, govoru mržnje, organiziranom prijevozu sudionika, zabranjenim aktivnostima, poklonima, besplatnoj hrani i piću, zloporabi javnih resursa i dominantnim temama a pratit će i rad medija.

Same izbore 7. listopada trebalo bi nadzirati oko četiri tisuće njihovih promatrača. Iz ove koalicije su još ranije upozorili kako je predizborna kampanja u BiH odavno počela bez formalne najave te su upozorili kako političari učestalo koriste javne resurse kako bi promovirali svoje stranke i kandidate.

Glasnogovornica SIP-a Maksida Bajramović pojasnila je u četvrtak kako su ovlasti tog tijela ograničene te da u ovakvim situacijama eventualne kaznene mjere mogu biti izrečene samo u slučaju utvrđenog plaćenog političkog oglašavanja prije službenog početka predizborne kampanje.

Istaknula je kako sam SIP ne može odrediti kako će ta kampanja izgledati.

“Atmosfera ovisi o svima nama. Izbori su državni i to je državni projekt. Mi sve pozivamo da vode odgovornu kampanju”, kazala je Bajramović.

Procjena je SIP-a je kako će provedba ovogodišnjih izbora koštati oko 8,5 milijuna konvertibilnih maraka (oko 4,47 milijuna eura) a najviše odnosno 4,7 milijuna KM (2,4 milijuna eura) predviđeno je za naknade članovima biračkih odbora.

Uz pomoć novog informatičkog sustava u SIP-u se nadaju kako će unutar roka od 24 sata biti u stanju osigurati objavu rezultata s do 95 posto biračkih mjesta, no Bajramović je kazala kako nije sigurno koliko će biti reprezentativni ti pokazatelji.

Sukladno Izbornom zakonu, krajnji rok za objavu službenih i potvrđenih rezultata je 30 dana od dana glasovanja. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok