Prevaranti koji ne biraju ni način ni sredstva kako bi se domogli novca dosjetili su se jedne nove metode. Ovaj put žrtve su ljudi koji imaju bolesnu djecu, ali i oni koji su i sami bolesni, piše Večernji list BiH.

Naime, nude im uplate većih svota novca kao pomoć, ali pod uvjetom da prethodno uplate određenu proviziju od nekoliko stotina eura. Nakon što dobiju takvu uplatu, nestanu bez traga.

Uplatnica kao dokaz

Nakon što je otkriven posljednji pokušaj takve prijevare, Udruga “Pomozi.ba” objavila je upozorenje građanima da ne nasjedaju na prijevaru navodeći slučaj u čijem dokazivanju su oni sudjelovali. Naime, 6. rujna izvjesni Elvir Selimović pokušao je na prijevaru uzeti novac od teško oboljelog Kemala Karića koji je kao beba ostao i bez majke i bez noge. Granata mu je u svibnju 1992. uzela oboje. - Kemi je, uz sve, otkriven i tumor, a do sada je uradio više od 30 operacija i neki dan mu je stigao jedan poziv, a zatim i više njih. Nepoznata osoba nudi da mu uplati 5000 eura kao pomoć u liječenju, ali treba platiti određenu proviziju, točnije 152 KM. Odmah je bio svjestan kako je riječ o prijevari, ali uz nekoliko konzultacija odlučeno je da se prate instrukcije kako bi otkrili identitet varalice. Prva instrukcija bila je da ide u poštu i kupi uplatnicu te uzme broj faksa pošte. Nakon toga dobio je instrukcije da ide u banku, gdje je ponovno pozvan i tu mu je rečeno ime na koje će uplatiti, a to je Elvir Selimović, Bećarevac 182, Tuzla. Novac je uplaćen kako bi se uplatnica mogla koristiti u daljnjem postupku, a broj s kojeg je Kemal pozivan više nije u funkciji - navode. Međutim, dan kasnije ista osoba poziva Kemala s drugog broja te od njega traži uplatu dodatnoga iznosa kako bi tek nakon toga dobio obećanu donaciju. Ovo je četvrti slučaj u prethodna tri mjeseca za koje je udruga doznala.

Javljaju se prevareni

Na isti način pokušana je prijevara obitelji malog Akila, dječaka s tumorom na mozgu. Potom obitelji Selmana Kozlića, dječaka koji živi uz pomoć uređaja, obitelji žene s cerebralnom paralizom koja je 40 godina prikovana za krevet. Svi su se obratili Udruzi te nitko nije podlegao prijevari, ali pitanje je koliko je onih koji jesu. A da takvih slučajeva ima, potvrdili su na stranici Udruge na FB sami prevareni građani koji postavljaju fotografije uplatnica na ime iste osobe. - Nažalost, uplatila sam, žrtva je bila žena oboljela od karcinoma. Nije imala novca i uplatila sam za nju - piše Jasmina N. uz fotografiju uplatnice na 263 KM na Selimovićevo ime. Navode i primjere kako ih je ista osoba prevarila i za poslove u inozemstvu. - S Elvirom Selimovićem iz Tuzle smo prije 6-7 godina imali prijevaru vezanu uz pomoć pri zaposlenju u Austriji, uplatili 450 KM i nestao je - piše Amra J.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok