U Federalnom ministarstvu za braniteljska pitanja do 20. rujna će, kako je za Faktor izjavio Salko Bukvarević, resorni ministar, imati uspostavljen kompletan registar pripadnika oružanih snaga.

Objašnjava da će, ukoliko se usvoji Prijedlog zakona o razvojačenim braniteljima, koji je predložila Vlada FBiH, registar biti javno objavljen, a na čemu inzistiraju i branitelji.

Završili smo registre za devet županija, a do 20. rujna će biti gotov i registar za Sarajevo koji će ići na uvid instutucijama. Time ćemo imati uspostavljen kompletan registar pripadnika oružanih snaga, od jednog dana provedenog u oružanim snagama do maksimalnih 52 mjeseci. To do sada nikada nije bio slučaj, rekao je Bukvarević Faktoru.

S obzirom na to da je već ranije rečeno kako je 576.000 pripadnika oružanih snaga, i da branitelji smatraju da je ključ svega objava registra kako bi se jasno vidjelo koliko je zapravo pravih branitelja, koliko ih prima naknade, Bukvarevića su iz Faktora upitali što je s javnom objavom registra?

Ukoliko razvojačeni branitelji žele javnu objavu registra, stupanjem na snagu zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, će je i dobiti. Podsjećam, Vlada Federacije je prihvatila da u roku od 60 dana od dana objavljivanja ovog zakona u Službenim novinama, stavimo na raspolaganje registar javnosti. U registru se može vidjeti pripadnost oružanim snagama, jedinici, vrijeme provedeno u vojsci. Bit će naznačeno ukoliko je došlo do ranjavanja, stradavanja, zatim, ukoliko netko prima naknadu s federalne ili drugih razina, objašnjava Bukvarević.

Kaže kako je u susjednoj Republici Hrvatskoj njihov registar bio javno objavljen tri godine.

I na kraju ga je Vlada RH povukla. Jer, u suštini imate situaciju da vi možete nekoga prijaviti, ukoliko znate da mu nije mjesto u registru, i treba se svatko prijaviti tko ne pripada tu. Ali, imate proceduru državnih institucija koje moraju provesti provjeru svih tih podataka i evo dakle, iz iskustava susjeda to apsolutno nije dalo nikakav rezultat. Ali eto, mi nemamo nikakav problem da registar stavimo na raspolaganje javnosti, poručuje Bukvarević.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok