- Ako nastavi ovim tempom, BiH će biti potrebno 60 godina za dosegnuti prosjek primanja zemalja članica EU - objavio je američki Bloomberg u reportaži o BiH.

Kako su prenijele Nezavisne novine, citirajući Emanuela Salinasa, šefa Ureda Svjetske banke u BiH, koji upozorava da će zemlju napustiti većina stanovništva zato što ne vide nikakvu perspektivu za sebe i obitelji, Bloomberg ističe kako postoji opasnost da se zemlja vrati u stanje nestabilnosti, posebno zbog geopolitičkih prilika. Faruk Hadžić, ekonomski analitičar, kaže kako se slaže s procjenom da BiH treba više desetljeća kako bi stigla razinu prihoda, ali ne misli kako loša ekonomska situacija može izazvati tenzije. Kaže kako je 2008. godine radio simulaciju po kojoj je pretpostavio potpunu stagnaciju rasta bruto domaćeg proizvoda EU i solidnih četiri posto rasta za BiH.

- Prema takvom scenariju, BiH bi se negdje 2070. izjednačila s prosjekom EU, a u proteklih deset godina situacija se nije poboljšala, nego pogoršala. BiH sada ima rast između 2,4 i tri posto, a imajte u vidu kako je to rast s niske osnove. Naših tri posto se, na primjer, nikako ne može uspoređivati s Njemačkim od tri posto jer je njihova osnova neusporedivo šira - rekao je.

Kako navodi ova medijska kuća, balkanski nacionalisti ohrabreni su revizionističkom vanjskom politikom Donalda Trumpa, američkog predsjednika, sve jačom ulogom Turske i Rusije na Balkanu, kao i valom populističkoga nacionalizma u Europi. Bloomberg upozorava da oni priželjkuju prekrajanje granica u regiji koja je nedavno pretrpjela velika ratna razaranja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok