Najave o poskupljenju kruha u Republici Srpskoj obistinile su se. Naime, građane će od ponedjeljka u pekarnicama i trgovinama dočekati nove, veće cijene ove osnovne životne namirnice, piše Večernji list BiH.

U FBiH cijene ostaju iste

Nakon što je brašno u RS-u za 15 dana poskupjelo čak dva puta, pekari podižu cijene svojih proizvoda. - Očekivalo se da se stabilizira cijena nafte i naftnih prerađevina, kao i tržište žitarica i brašna. Međutim, do toga nije došlo, tako da su pekari prinuđeni podignuti cijene kako bi opstali na tržištu – kazao je Radenko Pelemiš, predsjednik Udruge pekara regije Bijeljina i dodao: - Formirana je cijena kruha od 1,20 KM. U Banjoj Luci je to 1,40 KM, u drugim gradovima 1,30 KM, tako da je u Semberiji i dalje najjeftiniji kruh. Građani su u šoku. Tvrde, ovo je jedna od najtežih jeseni dosad. Poskupjeli su ogrjev, povrće, gorivo, i to nekoliko puta, a sada i najvažnije - kruh. - Bez riječi sam. I bez toga nam je sve skupo. Sve što uvedu ide na teret građana! - kazao je ogorčeni građanin. I ostali dijele njegovo mišljenje. - Propast! Plaće nikako ne prate tempo poskupljenja. Iako, nije za čuđenje, stalno poskupljuje gorivo, tako da možemo stalno očekivati brojna lančana poskupljenja – komentar je građana Bijeljine. I dok građani Republike Srpske razmišljaju otkuda namaknuti dodatni novac za najnovije poskupljenje, stanovnici FBiH, sudeći prema informacijama koje smo dobili iz kompanije Klas d.d. Sarajevo, vodećeg bh. proizvođača u mlinsko-pekarskoj djelatnosti, za sada mogu odahnuti. - Povećanja cijene brašna, kruha i ostalih pekarskih proizvoda i, uz to što je došlo do povećanja cijene pšenice, kad je u pitanju naša kompanija za sada neće biti. Mi smo i prije mjesec dana javnost obavijestili kako nećemo dizati cijene, situacija je još uvijek ista. U slučaju da dođe do nekih promjena, javnost će biti pravodobno obaviještena - kazali su nam iz kompanije Klas.

Ratari ogorčeni

Dok su građani ogorčeni na nova poskupljenja, ratari tvrde kako za isto nema osnove. Poskupljenje brašna, kruha i ostalih pekarskih proizvoda u RS-u naišlo je na osporavanje proizvođača pšenice, koji su stava kako do ovog udara po džepu građana nije trebalo doći. Poskupljenje pšenice u regiji, koja je uglavnom završila na našem tržištu, dovelo je do povećanja cijene brašna, a zatim i pekarskih proizvoda u RS-u. Iz Udruge poljoprivrednika Semberije i Majevice ističu kako je do ovakvog stanja dovela izuzetno loša bh. politika koja domaću pšenicu nije zaštitila na pravi način. Ratari tvrde da je svega 5% semberske pšenice završilo u žitnicama mlinara po sramotno niskoj otkupnoj cijeni, dok je primat pripao uvezenoj robi. - Nije realno poskupljenje brašna i pekarskih proizvoda do kraja ove godine. Svi mlinari i pekari pšenicu su otkupljivali onako kako su htjeli. Otkupna cijena po kilogramu za domaće proizvođače iznosila je od 0,22 do 0,25 KM ovisno o kvaliteti pšenice. Voda i svi ostali aditivi nisu poskupjeli, tako da bi cijena kruha trebala iznositi najviše 1 KM - rekao je ranije predsjednik Udruge poljoprivrednika Semberije i Majevice Savo Bakajlić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok