U 7 sati ujutro, ove nedjelje, 7. listopada 2018, otvorit će se glasačka mjesta diljem Bosne i Hercegovine i građani ove države birat će članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Zastupničkog doma Parlamenta BiH, Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednika RS-a te članove skupština deset kantona.

Na Centralnom biračkom spisku nalazi se više od 3,3 milijuna građana i građanki s pravom glasa na Općim izborima u našoj zemlji.

Za glasače je najvažnije znati na kojem biračkom mjestu mogu glasati. To možete saznati odete li na web stranicu Centralne izborne komisije i u dijelu "Da li ste registrovani?" upišete ime, prezime i matični broj. Također, provjeru možete izvršiti i putem SMS-a na broj 091 12 12 12. Piše Radiosarajevo.ba.

Druga najvažnija stvar jeste da ponesete identifikacijski dokument koji ćete morati pokazati članovima biračkog odbora, koji će vas pronaći na popisu glasača.

Ukoliko glasate u Federaciji Bosne i Hercegovine, dobit ćete četiri glasačka listića - jedan za izbor člana Predsjedništva BiH, drugi za zastupnike u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, treći za zastupnike u Zastupničkom domu Parlamenta F BiH i čestvrti za zastupnike u skupštini kantona u kojem glasate.

Na glasačkom listiću za izbor bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva naći će se imena kandidata iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, a vaš će glasački listić biti važeći ako na glasačkom listiću odaberete i glasate za samo JEDNOG kandidata. Drugim riječima, nemoguće je glasati i za hrvatskog i za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Na glasačkim listićima za Zastupnički dom Parlamenta BiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH i skupštine kantona naći će se imena iz reda svih triju konstitutivnih naroda.

Vaš će glasački listić biti važeći ako:

• Označite kvadratić pokraj naziva samo jedne političke stranke ili koalicije ili nezavisnog kandidata

• Označite kvadratić pokraj naziva samo jedne političke stranke ili koalicije i odaberete onoliko kandidata s te liste koliko god želite

• Označite kvadratić pored imena jednog ili više kandidata sa samo jedne odabrane liste političke stranke ili koalicije

I glasači u Republici Srpskoj dobit će četiri listića, ali oni glasaju za - srpskog člana Predsjedništva BiH, za predsjednika/dopredsjednike RS-a, za zastupnike u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i zastupnike u Narodnoj skupštini RS-a.

Na glasačkom listiću za izbor srpskog člana Predsjedništva bit će imena kandidata iz reda srpskog naroda, a i ovdje će glasački listić biti važeći ako glasate samo za jednog kandidata. 

Isto pravilo vrijedi i za glasački listić za izbor predsjednika i potpredsjednika RS-a, ali na njima će se naći imena iz reda svih triju konstitutivnih naroda.

Glasate tako što upisujete znak X u kvadratić, a glasati možete sve do 19 sati u nedjelju, kada se zatvaraju biračka mjesta.

 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok