I danas stižu reakcije na izbore u Bosni i Hercegovini. Iako rezultati još nisu konačni, u slučaju izbora za članove Predsjedništva sve je jasno.

Hrvatski narod u tom tijelu  formalno će predstavljati Željko Komšić, koji je prigovorio hrvatskom premijeru da se miješa u unutarnja pitanja BiH. S druge strane hrvatski dužnosnici poručuju kako je krajnje vrijeme da se Hrvatima omogući da dobiju svoje političke predstavnike. Navodi HRT.

Iako je Željko Komšić novi hrvatski član predsjedništva, Čovićev HDZ BiH mogao bi kao druga politička snaga iza SDA biti dio vlasti i na državnoj i na federalnoj razini. Bakir Izetbegović već je u izbornoj noći ponudio koaliciju, ali u HDZ-u zasad ne odgovaraju ništa konkretno.

"Ova naša koalicija i HDZ BIH su nezaobilazni dio vlasti. Pitanje formiranja, pitanje detalja oko formiranja vlasti bit će dio jedne promišljene politike koja mora uzeti u obzir sve okolnosti ovih izbora pa i pitanje ovog izbora člana predsjedništva", kaže Predrag Kožul, kandidat HDZ-a BiH za Zastupnički dom Skupštine BiH.

Komšić pak najavljuje zatvaranje ureda hrvatskog člana predsjedništva u Mostaru i preusmjeravanje novca za njegovo održavanje mostarskim studentima. No mladi najavljuju prosvjed od Sveučilišta do upravo tog ureda jer je hrvatski predstavnik izabran bošnjačkim glasovima.

"Komšić je tijekom kampanje koristio i upućivao veliki broj strelica, ne toliko prema meni koliko prema predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović. Bilo je nekih krajnje neprimjerenih, bezobraznih transparenata na nekim skupovima. Komšić je izabran, no izvjesno je da su Hrvati u BiH sa 83-84% birali Dragana Čovića za kojeg su htjeli da bude njihov član Predsjedništva BiH. Zato sam rekao da ova situacija nije dobra", komentirao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Sudeći prema analizi izbora, potpuno je jasno čijim je glasovima izabran Komšić, kaže predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. "To sigurno neće pridonijeti stabilizaciji stanja u BIH. Mi ćemo pratiti razvoj situacije, bit ćemo u bliskim odnosima, kontaktima, s legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda i vidjet ćemo kakve ćemo poteze povlačiti", kaže on.

Da je Komšić legalno izabran, ali da ne predstavlja volju Hrvata u BiH, slaže se i šef SDP-a Davor Bernardić. No za njihovo iseljavanje krivi politiku HDZ-a. "Pojedini dužnosnici RH samo prigodno pred izbore u BIH daju podršku HDZ-ovim kandidatima koji su, naravno, već imali priliku pokazati kako rade za interes građana BIH, a pogotovo Hrvata koji tamo žive", rekao je.

EU poziva na brzo konstituiranje Doma naroda Parlamenta FBiH i poštovanje odluka Ustavnog suda. Tako se čini da je pravi pobjednik ovih izbora sustav kojim su nezadovoljni i njegovi protagonisti i međunarodna zajednica, smatra Tonino Picula, član promatračkog izaslanstva Europskog parlamenta u BiH.

"Međunarodna zajednica je praktički 4. konstitutivni narod u BIH pored ova 3 i čini mi se da ona nema ni snagu ni viziju da stimulira ozbiljne promjene Daytonskog sustava u BIH koji će ako ostane u praksi ovakav kakav je sad proizvoditi kulturu sukoba, a ne kulturu suradnje.", kaže Picula.

"Malo je licemjerno u ovom trenutku tako postupati. Međutim, sada svi trebamo se skupiti i vidjeti kako je najbolje za BIH i koji je najbolji put za Hrvate jer oni su ipak po ovom svemu ugroženi.", poručuje pak Dubravka Šuica. 

Ovaj put BiH uz uobičajeno čekanje da se formira koalicija, ima i dodatni problem. Kako uopće formirati vlast u situaciji u kojoj je postojeće zakonodavstvo u sukobu s odlukama Ustavnog suda.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok