“Treći entitet je jedino rješenje opstanka Hrvata u BiH”, komentar  je zagrebačkog profesora Borisa Havela za Dnevnik.ba.

Havel je za Dnevnik.ba komentirao izbor Sejde Komšića za drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH kazavši kako je jedino rješenje opstanka Hrvata u BiH treći entitet.

“To je jasno svakome tko bh. Hrvatima ali i Bosni i Hercegovini želi dobro”, kazao je Havel za Dnevnik.ba.

Havel je ranije u intervjuu za Dnevnik.ba kazao kako je bošnjački ili bosanski unitarizam Hrvatima neprihvatljiv jer se iza njega krije ambicija da se Hrvate politički marginalizira.

“To je svakome jasno. Osobno smatram da je gore to što su se građanske bošnjačke/bosanske stranke našle na istoj strani s bošnjačkim akterima kojima je muslimanski vjerski identitet glavna politička odrednica. Bošnjačke i bosanske građanske stranke koje teže unitarizmu su ili prevarene ili su nečiji paravan”, kazao je ranije Havel.

Podsjetimo, iz Republike Hrvatske ovih dana stižu oštre reakcije na izbor Sejde Bajramovića za drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Premijer hrvatske Vlade, Andrej Plenković, kazao je kako je izigrana stvarna politička volja hrvatskog naroda u BiH.

“Orkestriranim djelovanjem izigrana je stvarna politička volja hrvatskog naroda u BiH, kojemu su u nedjelju Bošnjaci izabrali nominalnog predstavnika u Predsjedništvu, unatoč plebiscitarnoj podršci Hrvata dr. Draganu Čoviću. To je loše je za stabilnost BiH”, rekao je Plenković.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok