”Ustavne odredbe se svakako moraju prilagoditi ambijentu u Bosni i Hercegovini i našim maštanjima o europskoj budućnosti i sve ono što mislimo napraviti u reorganiziranoj BiH, to bez izmjene Ustava svakako neće ići”, rekao je Čović.

”Kada bi ja bio isključivo profesor ja bi još više naglašavao da je prvo potrebna promjena Ustava, pa tek onda Izbornog zakona, a kada imate političku ulogu morate tražiti nešto što je mjera koja može biti prepoznata, jer su i drugi zajedno s nama”, rekao je Dragan Čović, Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i Hrvatske demokratske zajednice BiH uoči predstavljanja knjige profesora Bože Žepića, a komentirajući njegovu izjavu da prvo treba promijeniti Ustav pa tek onda Izborni zakon.

To je svakako put, rekao je Čović dodajući da se svakako moraju prilagoditi ustavne odredbe.

”Ustavne odredbe se svakako moraju prilagoditi ambijentu u Bosni i Hercegovini i našim maštanjima o europskoj budućnosti i sve ono što mislimo napraviti u reorganiziranoj BiH, to bez izmjene Ustava svakako neće ići”, rekao je Čović za medije u Mostaru, navodeći da u ovom trenutku postoji prethodno pitanje izbornog zakonodavstva koje se mora do kraja uvažiti.

”Ovo što zagovara prof. Žepić, odluku Ustavnog suda, koja govori o legitimnom predstavljanju  na svima administrativnim razinama, da se konstitutivnost definira kao nešto natkrovljujuće u samom Ustavu, ako to uspijemo s prijateljima uraditi onda ćemo dati šansu i jednom političkom zamahu neovisnosti u vlasti i sve ono što nas čeka, a puno je tih iskušenja”, rekao je Čović.

Dodaje da BiH može očekivati puno pitanja izvana, jer uskoro su izbori za Europski parlament, a svi bi željeli da se ovdje uvede pozitivno ozračje. ”Igra koja se vodila zadnjih nekoliko mjeseci rezultirala je da je brojniji narod poslao poruku nama Hrvatima ”koliko god da ste homogeni ili se organizirali, ako dobijete 100 posto glasova mi ćemo vam izabrati predstavnike”, to je jedna poruka koju treba iščitavati na pravi način, ali opet ne treba nasjesti na sve ono što nam se daje. Vjerujem da ćemo jasnom razboritom politikom ići ovom idejom prof. Žepića i određenim koracima moramo s međunarodnim predstavnicima, ali primarno da bi pokazali vjerodostojnost prema glasačkom tijelu, da bi pokazali da smo dosljedni. Ne postoji nijedna barijera koju sam spreman staviti ispred sebe da bi iznevjerio ljude koji su slali snažne poruke zadnjih dana”, zaključio je Čović. prenosi Bljesak.info.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok