Zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda uputio je pismo predsjedniku Vlade Republike HrvatskeAndreju Plenkoviću.

Pismo prenosimo u cijelosti: Poštovani Predsjedniče Vlade, Držim da je moja dužnost i obveza kao zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara BiH, da Vam se obratim povodom medijskih istupa i reagiranja predsjedatelja Vijeća ministara BiH. Gospodin Zvizdić na već prepoznatljiv način insinuira i služeći se oprobanim receptom zamjene teza kroz iznošenje demagoških fraza i neistina, na opskuran i nediplomatski način demantira Vaša istupanja u institucijama Europske unije, u kojima ste u maniru dokazanog demokrate i priznatog političara imali namjeru da svojim istupima doprinesete prepoznavanju i otklanjanju uočenih nedemokratskih barijera u Bosni i Hercegovini nakon listopadskih izbora tekuće godine.

Očigledno da je predsjedatelj Vijeća ministara BiH svjesno i po tko zna koji put previdio činjenicu da je Republika Hrvatska supotpisnik Dejtonskog-pariškog mirovnog sporazuma i da Vi kao legitimni predstavnik imate obvezu da štite odredbe tog sporazuma, a pogotovo u dijelu kada se radi o ugroženosti konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovine. Što je bez svake sumnje slučaj nakon listopadskih općih izbora, kada je cjelokupna domaća i svjetska javnost mogla sagledati frapatnu istinu da jedan konstitutivni narod može i bez imalo skrupula izabrati člana Predsjedništva BiH, drugom narodu. Vi ste, kao i bezbroj puta do sada iskazali svoju spremnost da snagom svog autoriteta i legitimnim putem ukažete predstavnicima institucija Europske unije na ove anomalije i nedemokratsko ponašanje sa izraženom tendencijom majoriziranja brojnijeg naroda nad malobrojnijim. Na svemu tome smo Vam izuzetno zahvalni, kao i za cjelokupan napor i zalaganje Vas i Vaših prethodnika iz Republike Hrvatske za nemjerljiv doprinos koji ste dali da istina o političkom nasilju nad Hrvatima bude prezentirana institucijama Europske unije, te u konačnici na doprinosu demokratskom putu BiH prema članstvu u Europskoj uniji, zajednici kojoj hrvatski narod u BiH teži i za koju živi. Na kraju želim napomenuti da Vijeće ministara BiH nije vlada pa samim tim ni gospodin Zvizdić nije premijer, tako da iskazani stavovi gospodina Zvizdića u medijima ne predstavljaju službene stavove Vijeća ministara BiH, nego su to isključivo osobni ili stranački stavovi i nevješt pokušaj politiziranja i dezinformiranja javnosti i stavljanje ključnih pitanja i problema za demokratsku, ali i svaku budućnost Bosne i Hercegovine u drugi plan.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok