Samo u prvih šest mjeseci ove godine umrlo je 18.639 osoba, podatak je koji je Agencija za statistiku BiH objavila prošlog mjeseca i taj broj približan je onom za isto razdoblje lani.

No, u ovom mjesecu, kako doznaje Avaz, evidentan je veći broj smrtnih slučajeva u BiH od uobičajenog, a osobito zabrinjava povećanje smrtnih slučajeva u posljednjih nekoliko dana. Tako je, prema podacima sarajevskih pogrebnih društava Bakije, Jedileri i Pokop, posljednjih dana zabilježeno i po više od trideset smrtnih slučajeva dnevno.

Kako je za Avaz kazao Nedim Zahiragić iz pogrebnog društva Jedileri, kod njih je primjetno povećanje objava o smrti od prošlog petka. - Posljednja dva do tri dana imali smo dnevno po devet ili deset ukopa. Posebno je neuobičajen broj umrlih bio izražen u subotu, nedjelju, ponedjeljak i utorak, dok je u srijedu zabilježen manji broj. Svima nam je bilo čudno otkuda toliko, pitao sam se što se događa - kaže Zahiragić.

U pogrebnom društvu Bakije kazali su da tjedno imaju oko 30 pogreba. Navode kako se posljednjih dana događalo da su dnevno imali čak i 11 objava o smrti. - Nekad dnevno imamo četiri objave, nekad osam ili deset, a ovih dana imali smo i više - kazali su iz Bakija.

U posljednjih sedam dana 30 ukopa obavio je i Pokop, iz kojeg navode da nisu bili u pitanju samo smrtni slučajevi starijih nego i mlađih osoba. Sudeći prema objavama o smrti i u drugim gradovima, očito je kako je posljednjih dana taj broj povećan u odnosu na proteklo razdoblje u ovoj godini. Ako se ima u vidu da u Sarajevu postoje još najmanje dva pogrebna društva, od kojih nije bilo podataka o broju njima prijavljenih smrtnih slučajeva, jasno je da su ove crne brojke i veće. Za sada nitko nije utvrđivao razloge povećane smrtnosti stanovništva u BiH, ali, kako doznajemo u zdravstvenim ustanovama, ljetno vrijeme usred jeseni uzrokovalo je pogoršanje zdravstvenog stanja kod mnogih građana. Ambulante diljem zemlje pune su pacijenata koji su zatražili liječničku pomoć zbog vrtoglavice, bolova u grudima i povišenog tlaka.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok