Usvajanjem Pravilnika o podnošenju, provjeri i obradi financijskih izvještaja sudaca i tužitelja te Obrasca financijskog izvještaja, Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće (VSTV) BiH od 1. siječnja 2019. uvodi visoke standarde vezane za transparentnost financija sudaca i tužitelja u BiH.

Pravilnikom se uvodi elektronsko podnošenje, provjera i obrada financijskih izvještaja, čime se postupak pojednostavljuje i čini efikasnijim, kako za nositelje pravosudnih funkcija koji imaju obvezu dostavljanja tih informacija i za VSTV BiH u smislu njihove provjere, tako i za javnost zainteresiranu za financijske podatke o sucima i tužiteljima.

Sukladno Pravilniku, svaki sudac i tužitelj mora u roku od 30 dana po stupanju na dužnost dostaviti informacije o svojim te o financijama članova svog kućanstva, dok suci i tužitelji koji su već na dužnosti moraju ažurirati navedene informacije prilikom izvještavanja za prethodnu kalendarsku godinu najkasnije do 31. ožujka tekuće godine. Uz navedeno, a suci i tužitelji moraju navesti detaljne informacije o načinu i vremenu stjecanja nekretnina i vozila, svojine na pokretnostima vrijednosti veće od 5.000 KM, sredstvima u banci, polici osiguranja i drugim ulaganjima i rashodima koji premašuju navedeni iznos.Nadalje, oni moraju navesti poklone i donacije u vrijednosti većoj od 25 KM a koje su vezane za obnašanje dužnosti suca ili tužitelja, kao i podatke o poklonima i donacijama primljenim u privatnom svojstvu ako njihov iznos premašuje 500 KM ili 1.000 KM ukupne godišnje vrijednosti.

Provjeru navedenih informacija kroz formalne, redovne i izvanredne provjere vršit će, temeljem usvojenog Pravilnika, VSTV BiH a, budu li uočene nepravilnosti, o njima će se izvijestiti Ured disciplinskog tužitelja. Kada su u pitanju nepravilnosti koje se može kvalificirati kao kazneno djelo, one će biti upućene i nadležnom tužiteljstvu a, u slučaju prikrivanja imovine, obveza, prihoda ili rashoda, i nadležnom poreznom tijelu.

VSTV BiH napominje da je novi koncept financijskog izvještavanja sudaca i tužitelja rezultat realizacije preporuka Stručne analize (Peer Review) ekspertne misije Europske komisije “Osobni financijski izvještaji u pravosuđu i njihova provjera“, ostvarene u suradnji s ekspertima USAID-ovog Projekta pravosuđa u BiH. (Dnevni list)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok