Jučer ujutro u državama gdje je najviše žitelja BiH, u BiH i Njemačkoj, dvije potpuno različite fotografije.

Njemačka pod snijegom, a BiH pogođena kišom i jakim jugom. Biometeorološka prilika u BiH ni bez lošeg vremena nije dobra, a ovako je dodatno pogoršana, pa su se mnogi žalili na glavobolju, nesanicu, a da stvar, uz sve nabrojeno, bude gora, pobrinulo se i pomicanje kazaljki na satu koje je mnogima poremetilo bioritam. Obilno nevrijeme upalilo je i narančasti meteoalarm. Piše Večernji list BiH.

Jačina olujnog nevremena

Obilnije oborine najavljene su i za danas, a najgore će biti u Hercegovini i u jugozapadnom dijelu Bosne. Vrijeme bi, prema najavama meteoroloških postaja, još danas i sutra trebalo biti ovakvo, nakon čega će se početi stabilizirati. “Prognozirana količina oborina većinom je između 40 i 80 litara po četvornom metru, a u planinskim područjima i do 120 litara. Jaki udari vjetra južnog smjera očekuju se sve do sredine dana, u utorak 30. listopada. Udari juga većinom će biti između 45 i 65 kilometara na sat. U noći s ponedjeljka na utorak mogući su i olujni udari juga od 70 do 90 km/h”, stoji u upozorenju Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Kolika je jačina ovog olujnog nevremena, potvrđuje i neovisni meteorolog prof. Zoran Zadro koji u svojoj analizi piše kako smo identičnu situaciju u listopadu imali 1921. godine. - Moguća je pojava opasnih lokalnih bujičnih poplava i odrona na Jadranu, u zaleđu Dalmacije, Hercegovini te jugozapadu i zapadu Bosne - priopćio je Zadro spomenuvši i Alpe, gdje je u kratkom razdoblju u nekim dijelovima palo do metar snijega. Tako je, primjerice, u Soldenu otkazan početak Skijaškog kupa za skijaše jer se zbog nagomilanog snijega nije mogla očistiti staza.

Najavljena stabilizacija

Smirivanje vremena u zemljama okruženja očekuje se u nekim krajevima od sutra, nakon današnjeg i večerašnjeg prolaska glavnine oborina, ali će se i u četvrtak prolazno naoblačiti te će ponegdje biti obilnijih oborina. Od vikenda strani meteorološki instituti najavljuju stabilizaciju vremena u BiH, ali će i dalje biti ugodno toplo, iznad 20 Celzijevih stupnjeva što je, s obzirom na to da ćemo tada već biti u studenome, itekako optimistična prognoza jer će još malo pomaknuti sezonu grijanja. Ipak, pričekajmo da prođe ovaj olujni val koji je zahvatio ovo područje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok