Proračun FBiH za ovu godinu iznosio je 2,88 milijardi maraka, a porezni dužnici, oni najveći koji imaju iznad 50 tisuća KM duga, zajedno duguju 2,4 milijarde maraka i kada se zbroje oni ispod 50 tisuća, proračun FBiH za jednu godinu bio bi riješen.

Praktički, krajem svakog mjeseca objavljuje se popis poreznih dužnika, odnosno nadopunjuju se podaci, ali stvari sporo idu naprijed, piše Večernji list BiH.

Kopirati njemački sustav

Dok, primjerice, u uređenim zemljama porezni dužnici ostaju bez imovine, zabranjuje im se obavljanje javnih poslova, završavaju u zatvoru, u BiH ih se uglavnom uredno evidentira. Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić ističe da takav dug može nastati zbog lošeg poslovanja gdje nije bilo namjere da do duga dođe. - Tada se rukovodstvo može prekršajno teretiti. Ako je netko svjesno radio da napravi dug ili imao namjeru izvršiti utaju, tada postoje elementi utaje i može ga se kazneno goniti - objašnjava Hadžić. Kada je u pitanju rješavanje ovakvih problema, najbolje bi bilo kopirati njemački porezni sustav koji je najučinkovitiji na svijetu, a zatim po njemačkom načelu i kažnjavati one koji su stvarali porezni dug jer je nevjerojatno da netko može dugovati milijune maraka, a i dalje slobodno hodati ovom zemljom. - Porezni dug proizlazi iz poreznog rješenja. Ako ne podmirite porezni dug, porezna uprava ovlaštena je protiv vas pokrenuti ovršne mjere koje, primjerice, obuhvaćaju pljenidbu sredstava na vašem bankovnom računu ili vašeg prava na mirovinu kod njemačkog nositelja mirovine - stoji u objašnjenjima kako se ta država bori protiv poreznih dužnika.

Loše rukovođenje

Pod određenim uvjetima može se dogovoriti odgoda plaćanja ili obročno plaćanje, ali s vremenom se sve naplati. U FBiH su i mnoga javna poduzeća kojima se, očito, u nekom segmentu loše rukovodilo među najvećim poreznim dužnicima. U budućnosti dosta se očekuje i od izmijenjenog pravilnika o prinudnoj naplati, kao i od drugih zakonskih akata povezanih s ovim problemom. Jasno je da on traje niz godina i da država preko noći ne može postati uređena, ali važno je da se problem počne rješavati i da to bude sustavno.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok