Razlog zbog kojeg se stavlja pritisak na SIP krije se u presudi Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić, no bošnjačka javnost, za sada, nominalno pritisak vrši zbog u suštini trivijalnog pitanja hoće li se pri izboru izaslanika u Dom naroda FBiH koristiti popis stanovništva iz 2013. ili onaj iz 1991. godine.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) ovih dana bi trebalo donijeti podzakonske akte kojima bi se trebao odblokirati proces izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH a time i u državni Dom naroda. No, davno prije početka sjednice na kojoj će se taj podzakonski akt i usvojiti, bošnjačka politika i pripadajuća joj javnost je počela stavljati ogroman pritisak na ovu instituciju.

Jure Gudelj l Dnevnik.ba

Razlog zbog kojeg se stavlja pritisak na SIP krije se u presudi Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić, no bošnjačka javnost, za sada, nominalno pritisak vrši zbog u suštini trivijalnog pitanja hoće li se pri izboru izaslanika u Dom naroda FBiH koristiti popis stanovništva iz 2013. ili onaj iz 1991. godine. Naime, sukladno popisu stanovništva određuje se koliko izaslanika pojedinog naroda iz svake od županija ide u Dom naroda FBiH.

Pravi cilj bošnjačke politike je, međutim, izigrati presudu Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić i na taj način nastaviti proces pretvaranja Federacije BiH u unitarni entitet s bošnjačkom dominacijom i ujedno dekonstituiranja Hrvata, odnosno njihova pretvaranja u nacionalnu manjinu.

Naime, u presudi Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić govori se o tomu kako je načelo konstitutivnosti naroda krovno načelo Ustava BiH, slijedom čega se svi zakoni trebaju uskladiti s tim načelom. Također, presuda govori i o legitimnom političkom predstavljanju konstitutivnih naroda na svim administrativnim razinama, odnosno da je Dom naroda uistinu dom konstitutivnih naroda. Ustavni sud je stoga van snage stavio dijelove Izbornoga zakona BiH koji su omogućavali da u Domu naroda sjede ljudi koji ne predstavljaju narod kojem pripadaju.

Tako su bošnjačke stranke do sada bile u mogućnosti gurati „svoje“ Hrvate u Klub Hrvata federalnog Doma naroda i tako zapravo oduzimati konstitutivnost hrvatskom narodu. Već danas su u potpunosti ovladali Klubom Ostalih a imaju dominaciju i u Klubu Srba. Da bi FBiH postala bošnjački entitet potrebno je da ovladaju bar jednom trećinom hrvatskih izaslanika u Klubu Hrvata.

Zbog toga se danas vrše silni pritisci na SIP BiH. Zbog toga je uostalom bošnjačka politika pokušala progurati i zakon o izbornim jedinicama u FBiH kojim je htjela zajamčiti da će se iz županija s bošnjačkom većinom uvijek moći podmetnuti nekoliko malih komšića u Klub Hrvata Doma naroda FBiH i tako imati kontrolu nad tim klubom. Pokušalo se progurati upravo ono što je Ustavni sud BiH u predmetu Ljubić proglasio neustavnim.

No, bošnjačka politika i pripadajuća joj javnost ne mare za institucije, ustave i zakone. Ne! Bošnjačka politika želi dominaciju, i tu dominaciju pokušava ostvariti na svaki način, pa makar to podrazumijevalo i uništavanje institucija. Logika je sljedeća: ako institucija nije bošnjačka, onda je valja rušiti pa na njenim temeljima graditi jednonacionalnu instituciju. Tako se ujedno i na ruševinama hrvatsko-bošnjačke federacije gradi bošnjačka Federacija.

Zbog toga danas vidimo najave na vodećim bošnjačkim medijima kako se SIP „sprema prekršiti Ustav“ i to po pitanju primjene popisa stanovništva iz 2013. godine na izbor izaslanika u Dom naroda FBiH.

Riječ je zapravo o klasičnoj „dimnoj zavjesi“. Naime, koji god da se popis stanovništva primijeni, ako se ne izmijeni odredba da svaka županija daje po jednog izaslanika iz svakog konstitutivnog naroda ako je takav izabran u županijsku skupštinu, Bošnjaci će doći do trećine „svojih Hrvata“ u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH. Peripetije oko popisa služi samo kao izgovor da se Sarajevo pokaže da je eto tobože spremno na nekakav kompromis.

Sve su to u suštini providne politikantske igrice, ali takve su nas bošnjačke igrice dovele do toga da smo do sada tri puta imali ponavljanje fenomena Komšić kao i Platformu i Alijansu u Vladi FBiH.

Hrvatska politika stoga mora insistirati na provođenju presude Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić tamo gdje se to jedino i može uraditi – u Parlamentarnoj skupštini BiH. Oko toga ne smije biti kompromisa.

SIP može donijeti neke privremene podzakonske akte, ali takva privremena rješenja u BiH su redovito postajala trajnim rješenjima i Hrvati nemaju razloga vjerovati ni Bošnjacima ni međunarodnoj zajednici da će se bilo što „naknadno promijeniti“.

Unitaristi neće odustati od ostvarivanja svojih ciljeva. Zbog toga će se i pritisci na SIP nastaviti. Jer logika je jasna: institucija koja nije bošnjačka, ne treba ni postojati.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok