Oštećeni stradalnici HVO-a, kojima su oduzeta prava revizijom koju je vodilo  federalno Ministarstvo za pitanja branitelja na čelu sa Zukanom Helezom, mogli bi i do sedam godina čekati na pravdu.

Kako navodi Večernji list, razlog tomu je taj što Vrhovni sud FBiH nije kadrovski, a ni logistički spreman odgovoriti na tisuće tužbi branitelja. Naime, federalna Vlada je u Zakonu o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite propisala da upravne sporove po zakonu vodi Vrhovni sud FBiH. Stoga je logična posljedica takve situacije dugotrajno odlučivanje o tužbama kojih je pred Vrhovnim sudom skoro 4 000, od čega se najveći broj odnosi upravo na reviziju braniteljsko-invalidskih prava.

Predsjednik Vrhovnog suda FBiH Amir Jaganjac kaže da je trebalo poštivati Zakon o upravnim sporovima koji podrazumijeva da u prvostupanjskom postupku upravne sporove sude županijski sudovi, a ne Vrhovni sud kako je to federalna vlast predvidjela u, kako ističe, kontroverznom zakonu o reviziji.

Upozorava se da se sadašnjim priljevom tužbi na Vrhovnom sudu mjesečno može riješiti do 80 predmeta, što znači kako će neki od njih biti okončani za više od pet godina.

Statistike govore da do 30 posto predmeta bude riješeno u korist onoga tko se žali u upravnom sporu, ali oni dugo vremena mogu čekati prije ponovnog uvođenja u pravo.

Jaganjac riješenje vidi u poštivanju temeljnog i sustavnog Zakona o upravnim sporovima, ili pak u utemeljenju upravnog suda.

Fena

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH