Nakon što je kontroverzni jedinstveni Zakon o prijevremenom povoljnijem umirovljenju na rub siromaštva doveo više od 8 tisuća umirovljenih branitelja HVO-a i Armije BiH, cijela stvar će krajem ovog mjeseca konačno završiti na Ustavnom sudu, gdje je 26. studenoga zakazana javna rasprava o ocjeni ustavnosti čak 13 članaka spornog zakona.

Na jednoj strani, umirovljeni branitelji, predsjednik FBiH Živko Budimir, hrvatski izaslanici u Domu naroda i SDA, a na drugoj predstavnici izvršne vlasti. Razlog – Budimir i branitelji osporavaju dijelove zakona u koji su praktično “ugurani” vojni umirovljenici koji su svoja prava već ranije stekli, ali kojima su mirovine smanjene i do 60 posto kako bi novca bilo za sve ostale kategorije koje su obuhvaćene zakonom.

Vojni umirovljenici se ne protive namjeri da se mirovine osiguraju za sve kategorije branitelja, ali tvrde ne preko leđa onih koji su svoja prava stekli te kako je pravo na imovinu, što mirovina i jest, neotuđivo, pa je stoga i Vlada, prilikom kreiranja ovog zakona morala imati u vidu da je status vojnih osiguranika drukčiji od statusa drugih braniteljskih kategorija. No, višemjesečna upozorenja nisu urodila plodom, tako da je ovog rujna uslijedio šok za tisuće umirovljenika, od kojih su neki izgubili više od polovice svojih primanja čime ih je vlast praktično napravila socijalnim kategorijama. No, nade da se stvari poprave itekako ima, a Ahmed Kulenović, prvi čovjek Saveza udruženja vojnih umirovljenika FBiH, u razgovoru za naš list kaže kako su solidne šanse da se dio zakona ili možda on cijeli obori; pravo za takvo očekivanje daju mu izjave relevantnih pravnika koji su dio tima za žalbu, ali i onih neovisnih koji su čitali sporni zakon.

Biti oprezan

- Nikad ne kažem sto posto, ali prema saznanjima koje imam i u razgovoru s odvjetnicima, zaključak je kako bi u najvećem broju članaka zakon morao biti odbačen. Nije ispoštovan Ustav, opći Zakon MIO/PIO, Konvencija o ljudskim pravima itd. No, postoji i rješenje da se Zakon doradi u pogledu osporenih članaka, pojasnio je Kulenović, istaknuvši kako ipak treba biti oprezan u trenutačnoj situaciji i ne davati mjesta euforiji, jer je svašta moguće. Međutim, čisto pravno gledajući, ne miješajući pritom političke interese, očekivanje branitelja je da će veći broj članaka biti osporen kako bi se prepravili, a ako najmanje jedna trećina člana nije u skladu s Ustavom, cjelokupan zakon pada. U međuvremenu, pravnici koji će raditi na argumentaciji žalbe već jedno vrijeme aktivno skupljaju dokumentaciju pripremajući se za “finalni okršaj” na Ustavnom sudu, a u sklopu aktivnosti na ovoj tematici nedavno je predsjednik Federacije Živko Budimir primio predstavnike udruga branitelja te generala i časnika HVO-a i Armije BiH.

Raslojavanje

Zajednički zaključak ovog sastanka je kako Vladin zakon nije zakon koji je trebao omogućiti jedinstvena prava svima, nego je napravio daljnja raslojavanja među braniteljima. No, isti ne čekaju ishod pravne borbe na sudu, već su jedno vrijeme aktivno uključeni u podnošenje žalbi kojima osporavaju privremena rješenja o nižim mirovinama, a aktivno se pripremaju i prve tužbe.

Ljudska prava

Zakon na jedinstven način propisuje korištenje i ostvarivanje prava na povoljnije umirovljenje bivših pripadnika Armije RBiH, HVO-a, HOS-a i MUP-a. Istim se propisuje osnovica, obračun i postupak ostvarivanja prava na mirovinu, kao i osiguranje sredstava za tu namjenu.

No, vojni umirovljenici poručuju kako su ovim zakonom narušena osnovna ljudska prava vojnih umirovljenika kao što je pravo na imovinu, pravnu sigurnost i zaštita stečenih prava, koja su zaštićena Ustavom Federacije BiH i međunarodnim konvencijama.

Dnevni list

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH