I ove je godine svečano proslavljen patron sv. Petra i Pavla, zaštitnika franjevačkog samostana na Gorici u Livnu.

Za ovaj događaj pripremalo se večernjim Misama trodnevnicama u 18 sati koje je predvodio franjevac-konventualac fra Žarko Relota iz Splita. Mnoštvo puka pohodilo je trodnevnice te su ujedno iskoristili priliku i obavljali sakrament svete ispovijedi.

Na sam dan proslave patrona Misno je slavlje ujutro u 7 sati predvodio fra Bogdan Jolić, član samostanske zajednice na Gorici u Livnu. Svečano Misno slavlje i procesiju u 10.30 sati predvodio je fra Žarko Relota. Uz njega su koncelebrirali još osmorica svećenika među kojima je bio vikar Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Marijan Karaula. Na početku Misnog slavlja gorički je gvardijan fra Miroslav Ištuk pozdravio svećenike i vjernike te čestitao dan patrona.

U svojoj propovijedi fra Žarko se osvrnuo na Petra i Pavla kao stupove Katoličke Crkve. Zatim je nastavio s čovjekovom svakodnevnicom u kojoj se najčešće traže isprike i načini da se ono što se treba napraviti ne napravi. Danas čovjek stalno želi naći opravdanje da ne napravi korak naprijed i to mu je izlika da se to nešto ne učini. Kod Petra i Pavla stvarnost je bila drugačija; kod njih nije postojalo „ja to neću“ ili „ja to ne mogu“, već je kod njih sve bilo „ako je to volja Božja, ja ću to učiniti“. Dakle, to je razlika između današnjeg čovjeka koji je potpuno zaboravio Boga i volju Božju. Naveo je i nekoliko biblijskih primjera: kada je Isus kazao Petru da po vodi hoda do njega, Petar, čim je posumnjao, počeo je tonuti, zatim priča o ribarenju kada su po Isusovu nagovoru uhvatili mnoštvo riba. Također je napomenuo teškoće koje je sv. Pavao u životu imao i koje su neusporedive s bilo kojim problemima kod današnjeg čovjeka. Pavao je tri puta obišao svijet želeći ljudima donijeti radosnu vijest spasenja. Svakome Pavao želi dati do znanja da vjeruje u Boga i da nitko ne pokuša slomiti ili udaljiti ga od Boga. Zatim je u drugom dijelu propovijedi, u drugoj misli fra Žarko govorio o situacijama kada se Petar i Pavao nisu slagali. Pavao je bio inteligentniji čovjek od Petra i poučavao ga je u teologiji. Danas se živi u okolnostima u kojima ljudi suprotno djeluju od onoga što govore. Treba imati na umu i svakome kršćaninu dati do znanja da se katolička vjera živi bez kompromisa. Prema tome, potrebno je poznavati vrednote vlastite vjere da bih znao tko sam i što sam. Bez Krista je život besmislen. Za takvu vjeru izgarali su i Petar i Pavao i to svjedoči Isusova izreka: „Petre, ljubiš li me?“ Na koncu je postavio pitanja: Tko smo mi bez Krista? Što smo mi bez Krista?

Misna slavlja na Misi uočnici u subotu navečer, 28. lipnja u 18 sati i u nedjelju u 10.30 sat animirali su članovi akademskog zbora Vladimir Prelog iz Zagreba pod vodstvom dirigentice gđe Ive Juras. Harmonijsku pratnju svirala je profesorica glazbe, gđa Katarina Džeko iz Livna.

KTA

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok