Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović rekao je da je posljednja izjava turskog premijera Redžepa Tajipa Erdoana do sada najbrutalnija, najteža i najdirektnija uvreda i prijetnja Srbima i Hrvatima i svima drugima koji nisu Bošnjaci, a koji žive u BiH.

“Nazivajući sve koji vijekovima žive u BiH na svojim kućnim ognjištima neprijateljima i stajući u zaštitu samo jednog naroda u BiH, Bošnjaka, Turska je izgubila svaki kredibilitet dobronamjernog partnera u bilateralnim odnosima sa BiH”, saopšteno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Radmanović je najavio da će preispitati svoj dosadašnji konstruktivan politički stav prema Turskoj zbog kontinuiranih grubih i uvredljivih izjava turskih zvaničnika.

U priopćenju se ističe da će Radmanović u budućnosti svoj odnos i stav prilagoditi novonastalom odnosu najviših predstavnika Turske prema BiH, dok se to ne promijeni.

Erdoan je izjavio da će, ako itko dirne Bošnjake, imati protiv sebe 100 miliona Turaka.

“Turska ili Osmansko carstvo su svoju braću Bošnjake u davnoj prošlosti predali neprijatelju bez ikakve zaštite Austro-Ugarske. To sebi nikad nismo i nećemo moći oprostiti”, rekao je Erdoan.

Radmanović je naglasio da je ovom izjavom Erdoan skinuo sve dosadašnje maske i rukavice i otvoreno se svrstao na stranu jednog naroda u BiH, Bošnjaka, a to znači protiv postojeće BiH, kao zajednice tri konstitutivna naroda.

“Kada pročitamo ovakve izjave jednog od najviših dužnosnika Turske ne možemo da se ne zapitamo: Je li to ta Turska koja pretendira na punopravno članstvo EU?! Ova izjava ima još veću političku težinu imajući u vidu da je Turska članica Vijeća za provođenje mira u BiH”, dodao je Radmanović.

U priopćenju se napominje da ovo nije prvi put da turski političari daju ovako teške i prijeteće kvalifikacije na račun pojedinih naroda u BiH i zemlje.

“Premijer Erdoan pokušava vratiti povijest unazad, što je nemoguće. Šta su Srbi i drugi narodi mislili o Osmanskom carstvu rekli su i pokazali u nacionalnoj oslobodilačkoj borbi prije stotinu i više godina i to je za nas završena priča”, naglasio je Radmanović.

Prema njegovim riječima, demonstracija sile i verbalna prijetnja ratnim brodovima koja proizilazi iz Erdoanove izjave nisu nikakva zaštita suvereniteta BiH nego “najdirektnija prijetnja njenoj opstojnosti u sadašnjem obliku”.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok