“BiH je polazišna, odredišna i tranzitna zemlja za muškarce, žene, djecu i osobe sa smetnjama u razvoju koji se podvrgavaju trgovini ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja i prisilnog rada” stoji u posljednjoj analizi američkog State departmenta koje je posvećeno problemu trgovine ljudima na prostoru BiH.

“Žene i djevojke iz BiH” pišu dalje Amerikanci “podvrgavaju se trgovini ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja unutar zemlje u privatnim stanovima, motelima i na benzinskim postajama. Oni tvrde kako lokalne organizirane kriminalne grupe podvrgavaju dječake i djevojčice romske pripadnosti prisilnom radu, kao i prisilnom prosjačenju i prisilnom sklapanju braka. Njihovi podatci govore kako se u nekim slučajevima prisilno sklopljenih brakova, djevojčice stare svega 12 godina podvrgnute su prisilnom kućnom radu i oduzete su im putne isprave.

U proteklim godinama žrtve iz Srbije, Bugarske, Njemačke, sa Kosova i iz Ukrajine podvrgavaju se trgovini ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja i prisilnog rada unutar BiH. Te žrtve iz BiH se transportiraju u svrhu seksualnog iskorištavanja i prisilnog rada na prostor Srbije, Slovenije, Makedonije, Azerbejdžana, Hrvatske, Španjolske, Italije i drugim državama Europe. Unatoč napravljenim pomacima po izvješću State departmenta vlasti BiH se ne pridržavaju u potpunosti minimalnih standarda za eliminiranje trgovine ljudima. “Vlada je namijenila sredstva iz državnog proračuna za aktivnosti na borbi protiv trgovine ljudima. I Distrikt Brčko i Republika Srpska su izmijenili svoje zakone o borbi protiv trgovine ljudima. Uprkos takvim mjerama, vlada nije pokazala napredak u pogledu osuđivanja počinitelja trgovine ljudima niti identificiranja i zaštite žrtava trgovine ljudima; stoga je Bosna i Hercegovina rangirana na razini dva i stavljena na nadzornu listu. Vlada još uvijek nije izmijenila i dopunila sve zakonske propise na nižim razinama kako bi tretirala sve oblike trgovine ljudima kao krivično djelo, u skladu s domaćim i međunarodnim propisima”. stoji u analizi koju je trgovini ljudima u BiH napisao State depratment.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok