Prosvjedno okupljanje u petak u Mostaru dvadesetak ljudi sa zahtjevom za uklanjanje naziva ulica po, kako tvrde, ustaškim zločincima u zapadnom, većinskom hrvatskom dijelu Mostara izazvalo je odgovor da se zapravo radi o protuhrvatskoj inicijativi.

Ta inicijativa skupine "Za Mostar bez fašizma" koju su pokrenule organizacije Antifašističke akcije Mostar, Savez antifašističkih boraca Mostara i Omladinski kulturni centar Abrašević izazvala je oštru polemiku budući da je na popis zahtjeva uvršteno i uklanjanje naziva ulice po kardinalu Alojziju Stepincu.

Malobrojni prosvjednici, njih 20-ak, ispred gradske uprave Mostara su od gradskih vlasti zahtijevali promjenu imena ulica Mile Budaka, Jure Francetića, Vokića i Lorkovića, ulice kardinala Alojzija Stepinca te obnovu spomen kompleksa "Partizansko spomen groblje", povratak spomen ploče profesorima i đacima, žrtvama fašističkog terora u Staru gimnaziju kao i postavljanje spomenika svim žrtvama ratova u 20. stoljeću ispred Gradske vijećnice u Mostaru.

Aktivist Antifašističke akcije Mostar Robert Jandrić kazao je kako bi postavljanjem spomenutog spomenika iz Mostara bila odaslana dobra poruka kako Mostar može biti otvoren i tolerantan grad.

"Može li netko zamisliti da se jedna ulica u Berlinu zove ulica Rudolfa Hessa?", upitao se Jandrić.

Prosvjednici su nosili natpise "BiH, a ne NDH", "Vazda kontra fašizma" i "Za Mostar bez fašizma".

Zbog pokušaja diskreditiranja kardinala Alojzija Stepinca iz Koordinacije udruga Domovinskog rata HVO-a u Mostaru su ovaj prosvjed nazvali antihrvatskim.

"Namjera Antifašističke akcije grada Mostara je zastarjela, nije dobronamjerna, izvan je konteksta vremena i prostora, i kao takvu je u potpunosti odbacujemo", navodi se u priopćenju koordinacije hrvatskih udruga Domovinskog rata.

Pri tome se objašnjava da je blaženi kardinal Alojzije Stepinac mučenik kojeg je veliki Papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim upravo zbog svih onih dobrih djela koje je učinio za svog života.

"Blaženi kardinal Alojzije Stepinac je i prva žrtva montiranog procesa koji su vodili komunistički diktatori, koje je osudila Europska unija, i koja je zatražila da se, u onim zemljama koje žele uhvatiti korak s civiliziranim zemljama i koje odbacuju svaki totalitarizam i fašizam, uklone svi simboli iz totalitarnih režima", dodaje se u priopćenju.

Pri tome su pozvali Antifašističku akciju da se ograde od komunističkih zločinaca i zločina kako bi njihove inicijative bile vjerodostojne.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić ranije je predlagao preimenovanje triju spornih ulica, no tada ga nisu podržali vijećnici većinskih bošnjačkih stranaka SDA i SDP-a. IZ SDP-a su tada tvrdili da se radi samo o kozmetičkim promjenama, te zatražili da se izmijene imena svih ulica u Mostaru.

Tadašnji prijedlog gradonačelnika Bešlića je bio da se ulica Mile Budaka preimenuje u ulicu pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića, ulicu Vokića i Lorkovića u ulicu Tina Ujevića i ulica Tabornika Zelenike u Zelenikinu ulicu.

Hina

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH