Savez logoraša u BiH pokrenuo je projekt snimanja 90-minutnog dokumentarnog filma o logorašima i njihovom stradanju tijekom rata u BiH.

- Film treba da predstavi zločine u logorima i stradanje logoraša kroz žive riječi logoraša, svjedočenja o patnjama kroz koje su prošli, torture, zlostavljanja, a koristit će se i presude Međunarodnog suda pravde u Haagu, domaćih sudova i drugi materijali koju dokazuju i dokumentuju torture u logorima -  kazao je Agenciju FENA predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković.

U BiH je bilo 539 logora kroz koje je prošlo 200.000 logoraša.

Zato će biti tretirani ključni logori kroz kojih je prošlo najviše logoraša, gdje su izvršena silovanja, ubojstva, a to su Batkovići u Bijeljini, Luka u Brčkom, Manjača kod Banje Luka, Sušica u Vlasenici, KPD i sportska dvorana Partizan u Foči i Drmaljevo u Velikoj Kladuši.

- To su ti ključni logori koji kazuju o patnji logoraša. Projekt je uradio Savez logoraša u BiH u saradnji s Udruženjem Pravda, organizacijom koja se bavi i kinematografijom, a redatelj je Avdo Huseinović, koji je radio do sada nekoliko dokumentarnih fimova o stradanjima ljudi tijekom agresije- kazao je Mešković dodavši da je planirano da film bude završen u narednih šest mjeseci.

Namjera je da film bude preveden na više jezika da bi mogao biti prikazan širom Europe uz poruku "da se ne zaboravi i ne ponovi patnja kroz koju su prošli logoraši u BiH".

Savez logoraša BiH naglašava potrebu donošenja zakona o pravima žrtava torture i brige o logorašima.

- Ni nakon 18 godina od završetka rata nema institucije u BiH koja će reći koliko je bilo tačno logora i logoraša, ubijenih, silovanih, a nema ni zakona o pravima žrtava torture - kazao je Mešković.

Fena

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH