Odlukom da se ukinu sankcije preostaloj 30 bivših političkih, vojnih, policijskih dužnosnika iz BiH Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) nakon 19 godina svog djelovanja nema više ni jednog javnog dužnosnika koji se nalazi pod sankcijama ove međunarodne institucije.

Ovlasti OHR-a ostaju

Nakon konzultacija s predstavnicima međunarodne zajednice, visoki predstavnik je, stoji u priopćenju OHR-a, “zaključio da više ne postoje razlozi zbog kojih su ove smjene izvršene”. No, objašnjavaju kako najnovija odluka “ni na koji način ne mijenja ovlasti visokog predstavnika da u budućnosti smijeni pojedince budu li kršili ili osporavali mirovni sporazum”. U priopćenju zaključuju da ukidanje zabrana ni na koji način ne predstavlja potporu za povratak bilo koje od ovih osoba na političku scenu, niti stvara bilo kakve obveze za njihove nekadašnje poslodavce, misli se prije svega na političke stranke i institucije vlasti. Iako iz ove međunarodne institucije između redaka poručuju kako najnovija odluka ne znači i prestanak njezinog rada, po svemu sudeći djelovanje OHR-a u BiH, kao apsolutnog tumača provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma, bliži se kraju. Među 30 amnestiranih dužnosnika nalaze se Hrvati, Srbi i Bošnjaci protiv kojih se još od nekih vodi sudski postupak po različitim osnovama, a protiv nekih se obavljaju višegodišnje istražne radnje zbog sumnje u upletenost u ratne zločine. Prema tumačenju OHR-a njihova odluka samo znači da je spomenutoj 30 dužnosnika skinuta sankcija koja je, kako kažu, ionako bila privremena, a koja se odnosi na obavljanje bilo kakvog javnog angažmana u institucijama vlasti. Ostale aktivnosti oko mogućeg sankcioniranja krivaca, preuzimaju institucije pravosuđa u BiH, s čim Ured visokog predstavnika nema ništa. Kad se zaviri u skoro 20-godišnju povijest rada OHR-a i njihovih predstavnika, najveći broj smjena obavio je Britanac Paddy Ashdown.

Ovlasti o smjeni

On je u jednom danu znao smijeniti između 50 i 100 dužnosnika u bilo kojoj razini vlasti od politike, vojske, policije do pravosuđa. Ovlasti o smjeni neposlušnika koristio je i Austrijanac Wolfgang Petritsch, ali puno manje od Ashdowna. Petritsch je uz smjene više zadirao u ustavne nadležnosti pojedinih instituta vlasti, praveći tihu reviziju Daytonskog sporazuma, najviše na štetu Hrvata u BiH. Prvi visoki predstavnik u BiH Španjolac Carlos Westendorp smijenio je 20-ak ljudi, ali je izravno odlučivao u smjenama i Vladi RS-a i ustoličenju Milorada Dodika na mjestu premijera ovog entiteta. Najmanje je smjenjivao Miroslav Lajčak, od visokih dužnosnika smijenio je tek direktora policije RS-a Dragomira Adnana i čelnika OSA-e Predraga Ceranića. Njegov nasljednik Valentin Inzko tek trojicu policijskih dužnosnika. Zbog OHR-ovih smjena ovih dana američki okružni sud za distrikt Kolumbiju, (odnosno Washington DC) zaprimio je tužbu koju je uputio aktualni zaposlenik Parlamentarne skupštine BiH Zoran Žuža, nekadašnji predstojnik ureda predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Dragana Kalinića. Njegova tužba odnosi se na Ashdowna koji ga je smijenio i zabranio mu političko i javno djelovanje.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok