Predizborna anketa Nacionalnog demokratskog instituta u BiH (NDI) urađena od 19. do 27 srpnja ove godine na uzorku od 2067 ispitanika u FBiH (1062) i RS (1005) pokazuje da kada je u pitanju rejting stranaka koje će sudjelovati na listopadskim izborima nije bitno promijenjen u odnosu na prethodno istraživanje, prenijelo je “Oslobođenje”.

Prema rezultatima istraživanja NDI-aja Demokratska fronta (DF) - Željko Komšić najbolje stoji i ima 22 posto glasova, SDA 14 posto, HDZ BiH osam, kao i SBB, SDP 6 posto, a postotak onih koji još ne znaju za koga se opredijeliti u listopadu je s 15 posto iz prijašnjih istraživanja porastao na 23 posto. Među ispitanicima, biračima koji su se odlučili izaći na izbore, 31 posto će glas dati DF-u, SDA će podržati 21 posto ispitanika, 11 posto HDZ BiH i SBB, osam posto SDP BiH, a pet posto HDZ 1990. Prema rezultatima NDI-ja kada je u pitanju bošnjački član Predsjedništva BiH, 19 posto birača koji izlaze na birališta glas će dati Emiru Suljagiću (DF), 17 posto Bakiru Izetbegoviću (SDA), 16 posto Fahrudinu Radončiću (SBB), 9 posto Bakiru Hadžiomeroviću (SDP), 5 posto Mustafi Ceriću.

U utrci za hrvatskog člana predsjedništva BiH vodi Dragan Čović (HDZ BiH) s 11 posto, Martin Raguž (HDZ 1990.) dobio bi šest posto glasova, a Ante Popović (DF) dva posto glasova. Od birača koji sigurno izlaze na izbore, SNSD bi dobio 44 posto glasova, SDS 30 posto , PDP pet posto, kao i koalicija ‘Domovina’. Za Željku Cvijanović (SNSD) za člana Predsjedništva BiH iz RS-a glasat će 51 posto onih koji su u RS-u odlučili izići na izbore, a za Mladena Ivanića 45 posto. Milorad Dodik (SNSD) za predsjednika RS-a među odlučnim biračima ima 48 posto glasova, a Ognjen Tadić (SDS) 43 posto glasova. Udio onih koji vjeruju da izbori neće biti slobodni i pošteni u FBiH je porastao s 5 posto na 26. Prema istraživanju NDI-ja da se izbori održavaju sljedećeg vikenda, 85 posto simpatizera DF-a bi izašlo na izbore i glasalo, 84 posto simpatizera HDZ-a BiH, 82 posto SDA, 78 posto HDZ 1990., 73 posto SBB-a i 73 posto SDP-a. Navodi se i podatak vezan uz reakciju vlasti u FBiH na poplave. Samo je pet posto anketiranih zadovoljno reakcijom vlasti u FBiH. Novo istraživanje NDI-aja bit će prezentirano početkom rujna.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok