Iako ste možda mislili da su svjetski prvaci u opijanju Nijemci, Rusi, Francuzi, Finci ili Englezi, prevarili ste se... Ovi narodi nisu ni u prvih deset!

Otkako su nastale prve civilizacije, čovječanstvo uživa u alkoholnim napicima u većoj ili manjoj mjeri. Tako je i danas pa jedva da postoje države u kojoj se C2H2OH uopće ne pije ili koje nemaju svoje nacionalno piće. Međutim, posljedice prekomjerne konzumacije alkohola mogu biti fatalne, javlja “Telegraf”.

Zato je Svjetska zdravstvena organizacija objavila izvješće o temi koliko se u kojoj državi svijeta popije litara čistog alkohola po stanovniku starijem od 15 godina. Na prvom mjestu ove neslavne liste su građani Bjelorusije sa 175 litara godišnje po osobi, a za njima slijede Moldavci na drugom i Litavci na trećem mjestu.

Rusi su tek četvrti, a u korak ih prate Rumunji, Ukrajinci, stanovnici Andore, Mađari, Česi i Slovaci, prenosi “Telegraf”. Srbi su na 12. mjestu, a u prosjeku, svaki građanin Srbije popije 12,6 litara alkohola svake godine.

Što se republika bivše Jugoslavije tiče, jasno je da su Srbi zasigurno prvaci. Iza Srba dolaze Hrvati s (12,2l) i Slovenci (11,6l). Da ima i pozitivnih primjera, dokazuju podaci da prosječan Crnogorac popije 8,7 litara alkohola godišnje, građanin Bosne i Hercegovine 7,1 l, a Makedonac 6,7 l.

Na dnu globalnog popisa nalaze se države u kojima jedva da postoji alkohol, kao što su Pakistan, Kuvajt, Libija i Mauritanija, gdje svaki stanovnik popije manje od decilitar godišnje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok